Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Instagram, gerçek fotoğraflara neden yapay zeka damgasını basıyor?

Görünüşe göre Meta’nın, yapay zeka tarafından oluşturulan fotoğrafları etiketleme işini hala geliştirmesi gerkiyor. Ortaya çıkan haberlere göre, birçok fotoğrafçı Meta’nın bu etiketi kendi çektikleri ya da düzenleme araçlarıyla geliştirdikleri gerçek fotoğraflara eklediğini söylüyor.

Instagram, gerçek fotoğraflara neden yapay zeka damgasını basıyor?
26 Haziran 2024 13:37
60

TechCrunch’ın haberine göre çok sayıda fotoğrafçı, Meta’nın çektikleri gerçek fotoğraflara yanlışlıkla “Made by AI” (Yapay zeka ile yapılmıştır) etiketini eklediğinden şikayetçi.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde birçok fotoğrafçı, Meta’nın eski Beyaz Saray fotoğrafçısı Pete Souza‘nın bir basketbol maçında çektiği fotoğrafı Instagram’da yapay zeka tarafından üretilmiş olarak etiketlemesiyle ilgili bazı örnekler paylaştı. Yakın tarihli bir başka örnekte ise Meta, Kolkata Knight Riders’ın Hindistan Premier Ligi Kriket turnuvasını kazandığı bir Instagram fotoğrafına yanlışlıkla bu etiketi ekledi. İlginç bir şekilde, Souza’nın fotoğrafında olduğu gibi, etiket web’de değil yalnızca mobil cihazlarda görüntülendiğinde ortaya çıkıyor.

Ayrıca Souza, etiketi kaldırmayı denediğini ama başaramadığını söylüyor. Souza’ya göre Adobe’nin kırpma aracını kullanmak ve görüntüleri JPEG olarak kaydetmeden önce kırpmak Meta’nın algoritmasını tetikliyor.

Ancak PetaPixel’in haberine göre Meta, fotoğrafçılar en küçük nesneleri bile kaldırmak için Adobe’nin Generative Fill gibi üretken yapay zeka araçları kullandıklarında gerçek fotoğrafları da yanlışlıkla yapay zeka olarak etiketliyor. Yayın, bir görüntüden bir lekeyi kaldırmak için Photoshop’un Generative Fill aracını kullanarak bunu kendisi için test ettikten sonra Meta’nın Instagram’da AI tarafından oluşturulmuş olarak işaretlediğini belirtiyor. Ancak garip bir şekilde, PetaPixel dosyayı Photoshop’a geri yüklediğinde ve ardından kopyalayıp siyah bir belgeye yapıştırdıktan sonra kaydettiğinde Meta “Yapay Zeka ile Üretilmiştir” etiketini eklemiyor.

Meta sözcüsü Kate McLaughlin The Verge’e yaptığı açıklamada, şirketin son geri bildirimleri dikkate aldığını ve etiketlerin bir görüntüde kullanılan yapay zeka oranını gösterecek şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Şubat ayında Meta, bu yılki seçim sezonu öncesinde Facebook, Instagram ve Threads’e yüklenen fotoğraflara “Made with AI” etiketleri eklemeye başlayacağını duyurdu. Şirket özellikle bu etiketi Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney ve Shutterstock’un araçlarıyla yapay zeka tarafından üretilen fotoğraflara ekleyeceğini açıkladı.

Meta, “Made with AI” etiketini tam olarak neyin tetiklediğini henüz açıklamadı, ancak tüm bu şirketler, Meta’nın yapay zeka tarafından üretilen fotoğrafları tanımlamasının bir yolu olan yapay zeka araçlarının kullanımını belirtmek için görüntü dosyalarına meta veriler eklediler veya bu konuda çalışıyorlar. Örneğin Adobe, geçen yıl Content Credentials sistemini piyasaya sürerek bir içeriğin kökenine ilişkin bilgileri meta verilere eklemeye başladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.