Dolar 32,5291
Euro 35,3100
Altın 2.466,52
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Hepimizin Duyduğu O Meşhur ‘Osmanlı Tokadı’ Nasıl Ortaya Çıktı? (Sandığınızdan da Tehlikeli)

Herkesin duyduğu, dünya literatürüne ‘Osmanlı tokadı’ olarak geçen bu savunmasız durumlarda kullanılan tokat, nasıl oldu da bu kadar meşhur oldu?

Hepimizin Duyduğu O Meşhur ‘Osmanlı Tokadı’ Nasıl Ortaya Çıktı? (Sandığınızdan da Tehlikeli)
26 Haziran 2024 11:37
28

Öldürücü gücü hafife alınmaması gereken bu tokat, vurulduğu andan itibaren kişiyi etkisiz hâle getiriyor.

Osmanlı’da kullanıldığını bildiğimiz bu tokadın çıkışı da oldukça ilginç ve bir o kadar da dehşet verici.

Elin iki yanıyla yapılan, düşmanı sersemleten bu tokat, Osmanlı’da bir dövüş stiliydi.

Bu tokat için mermerlerle özel eğitimlerin alındığını mutlaka duymuşsunuzdur. Bununla ilgili kesin bir kaynak olmasa da bu tokat için bir eğitimin gerekli olduğu tahmin ediliyor. Özellikle bu tokadı atmak için yetiştirilen Deliler, güçlü ve iri yapılılardı.

Deliler ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki içeriği okuyabilirsiniz.

Deliler ile anılan bu meşhur tokat, vurulduğu anda insanın başını döndürüyordu.

Kılıçsız kalan askerlerin başvurduğu bu yöntem, hafife alınmayacak kadar şiddetliydi. Çünkü ünlü tarihçi Naima’nın bahsettiğine göre Osmanlı tokadı, ilk çıktığı anda iki kişiyi öldürmüştü.

IV. Murat 1632’de ayak divanında Sadrazam Hafız Ahmet Paşa’nın kendisini öldürmek için saldıran iki yeniçeriye Osmanlı tokadını atmasıyla iki askerin de öldüğü biliniyor. İşte böylece meşhur Osmanlı tokadının asıl sahibinin Hafız Ahmet Paşa olduğunu anlıyoruz.

İşin daha da garibi, Osmanlı’nın savaştığı topraklarda yapılan arkeolojik kazılar, bu tokadın kafatasında büyük izler bıraktığı tespit edildi. Bu bulgular da tokadın, beyin kanaması geçirtecek kadar şiddetli bir seviyede olduğunu gösteriyor.

Kaynaklar: Naîmâ, Tarih-i Na’îmâ
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.