Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Frankfurt gökdeleninin sahibi krizin ortasında iflas etti

Frankfurt gökdeleninin sahibi krizin ortasında iflas etti

Frankfurt gökdeleninin sahibi krizin ortasında iflas etti
26 Haziran 2024 00:14
15

Şehrin siluetinin ikonik bir parçası olan Frankfurt’taki Trianon gökdeleninin sahibi iflas başvurusunda bulunarak Almanya’nın yaşadığı ciddi emlak krizinin altını çizdi. Finans merkezinin önemli bir demirbaşı olan 186 metre yüksekliğindeki ve 45 katlı bina şu anda Almanya’nın merkez bankası Bundesbank’ın bir bölümüne ve büyük bir varlık yöneticisi olan Deka’ya ev sahipliği yapıyor.

Trianon’un sahibi olan Geschaeftshaus am Gendarmenmarkt şirketi Pazartesi günü Frankfurt mahkemesine iflas başvurusunda bulundu ve mahkeme ertesi gün bir iflas yöneticisi atadı. Bu hamle, ekonomiye yılda yaklaşık 730 milyar Avro katkıda bulunan Alman emlak sektörünün, düşük faiz oranları, uygun fiyatlı enerji ve güçlü bir ekonomi ile yıllarca süren büyümenin ardından bir gerileme ile karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.

Emlak patlamasının sona ermesi, Avrupa Merkez Bankası’nın yükselen enflasyona yanıt olarak faiz oranlarını hızla arttırmasıyla gerçekleşti. O zamandan bu yana emlak piyasasında önemli bir yavaşlama görüldü; finansman kıtlaştı, anlaşmalar suya düştü, projeler durdu ve bazı büyük geliştiriciler iflasını açıkladı. Finans kurumları da bu durumdan etkilendi ve sektöre devlet müdahalesi için çağrılar yapıldı.

Alman emlak piyasasındaki zorluklar, kısmen evden çalışma eğilimine bağlı olarak ofis binalarındaki doluluk oranlarının düşmesiyle daha da artmıştır; bu eğilim sadece Almanya’da değil, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde de görülmektedir. Trianon’un web sitesinde ofis alanlarının 2024 yazından itibaren kullanıma açılacağı belirtilmekte olup, bu da yakın gelecekte bir boşluğa işaret etmektedir.

Raporlama sırasında, iflas yöneticisi, Bundesbank ve bina yöneticisi yorum taleplerine yanıt vermemişti. Ayrıca, bu yılın sonlarına doğru yeni bir genel merkez için Trianon’dan ayrılacak olan Deka da durum hakkında yorum yapmadı. Bir açıklama için Geschaeftshaus am Gendarmenmarkt’a ulaşma girişimleri başarısız oldu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.