Dolar 32,5407
Euro 34,9746
Altın 2.441,58
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C
Paz 31°C

Araştırmacılar yeni, esnek ve 17 kat daha güçlü beton yaptılar

Bilim insanların keşfettiği yeni bir beton türü, bugün kullandığımız betondan tam 17 kat daha güçlü.

Araştırmacılar yeni, esnek ve 17 kat daha güçlü beton yaptılar
26 Haziran 2024 10:53
44

Yeni bir çimento türü, doğa ile gezegende en çok kullanılan inşaat malzemelerinden biri arasında ilginç bir köprü kuruyor. Araştırmacılar, bu yeni, çatlamaya daha dayanıklı betonun denizkulağı ve istiridye kabuklarını oluşturan malzemeden ilham aldığını söylüyor.

Advanced Functional Materials dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, daha güçlü betonun, porselen de dahil olmak üzere diğer kırılgan malzemeler için “daha sert, daha güvenli ve daha dayanıklı” seçeneklerin oluşturulmasını sağlayabileceğini umuyor.

Bu, bilim insanlarının betona kahve ekleyerek betonu güçlendirdiğini gördüğümüz diğer araştırmalara benzeyen, oldukça iddialı bir proje. Araştırmacılar, bu yeni, çatlamaya daha dayanıklı betonun, alternatif altıgen çimento karolar ve ince bir polimer kullandığını ve böylece kırılmadan 19 kat daha fazla deforme olabileceğini ve esneyebileceğini iddia ediyor.

Malzemelerin basınç altında kırılmasını ve çatlamasını önleyen yetenekleri ne kadar esneyebildiklerine bağlıdır. Bu çalışmada geliştirilen betonun, çatlaklara karşı 17 kata kadar daha dayanıklı olduğu söyleniyor. Araştırmacılar bu yöntemi geliştirerek porselen gibi diğer kırılgan seramik malzemelere de taşıyabileceklerine inanıyorlar.

Araştırmacılar, çatlamaya dayanıklı yeni betonu doğada bulunan ve sedef dediğimiz bir malzemeden yola çıkarak tasarladıklarını söylüyorlar. Bu malzeme, bazı deniz kabuklarının içinde bulunur ve mikroskobik düzeyde bakıldığında, bir biyopolimerle birbirine yapıştırılmış birkaç altıgen tabletten oluşur. Bu, kabukların yalnızca katı bir nesneye kıyasla çok daha güçlü olmasını sağlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.