Dolar 32,5431
Euro 34,9934
Altın 2.438,39
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C

Neredeyse Her İşlemi Dijital Olarak Yapabilmemize Rağmen Neden Borsada 7/24 İşlem Yapamıyoruz? (Okuyunca “Varmış Bir Bildikleri” Diyeceksiniz!)

İnternetle beraber artık neredeyse her türlü hizmete 7/24 erişebiliyoruz. Borsalar hariç! Peki hiç düşündünüz mü neden dünya genelinde milyonlarca yatırımcının işlem yaptığı bu piyasalar 24 saat boyunca açık kalmıyor? Bu içerikte bu soruya bir yanıt arayacağız!

Neredeyse Her İşlemi Dijital Olarak Yapabilmemize Rağmen Neden Borsada 7/24 İşlem Yapamıyoruz? (Okuyunca “Varmış Bir Bildikleri” Diyeceksiniz!)
25 Haziran 2024 11:06
42

Şüphesiz ki borsalar, milyonlarca yatırımcının gözlerini diktiği, fırsatlar ve risklerle dolu finansal arenalar. Yüzyıllar öncesinde bile yatırımcıların odağında olan borsalarda, artık yatırımlarımızı dijital bir biçimde yapabiliyoruz.

E madem yatırımlar internet üzerinden yapılabiliyor, borsalar neden fiziksel bir yerde işlem yapılıyormuşçasına belirli saatlerde ve günlerde çalışıyor? Onlar da kripto para borsalarında olduğu gibi 7/24 ileme açık olsa olmaz mıydı?

Örneğin Borsa İstanbul tarafından belirlenen işlem saatlerine bir göz atalım.

Garanti BBVA’nın sitesinde Borsa İstanbul’un işlem saatleri şu şekilde özetleniyor;

  • 09.40 – 09.55: Açılış Seansında Emir Toplama
  • 09.55 – 10.00: Fiyat Belirleme ve İşlem
  • 10.00 – 13.00: Sürekli İşlem
  • 13.00 – 13.55: Tek Fiyat Seansı (Gün Ortası)
  • 13.55 – 14.00: Eşleştirme/Fiyat Belirleme
  • 14.00 – 18.00: Sürekli İşlem

Ayrıca Borsa İstanbul’un hafta sonu ve resmî tatillerde kapalı olduğunu da belirtelim.

Peki neden böyle? Aslında borsaların belirli çalışma saatleri ve tatilleri olmasının arkasında aslında birden çok sebep var.

Öncelikle, borsa işlemleri büyük ölçüde insan kararlarına dayandığından, borsaların belirli saatlerde işleme açık olması yatırımcıların iş ve yaşam dengesini sağlamasına olanak tanır.

Borsaların düzenli çalışma saatlerinde işleme açık olması, bu profesyonellerin performansını ve karar verme yeteneklerini olumlu yönde etkiler.

Ek olarak, şirketler genellikle önemli bilgileri piyasa saatleri dışında yayınlar. Bu da yatırımcıların bilgiyi iyice analiz edip piyasa açıldığında bilinçli kararlar alabilmesini sağlar.

Ayrıca, belirli işlem saatleri, işlemlerin yoğunlaşmasını sağlayarak daha yüksek likidite ve verimli fiyat keşfi imkânı sunar.

Bu sayede, piyasaların sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde işlemesi sağlanır.

Diğer bir sebepse maliyet konusu. Bir borsayı 7/24 çalıştırmak, ek personel ve operasyonel kaynaklar gerektireceğinden bu durum, maliyetlerin artması ve verimliliğin düşmesine sebep olabilir.

Buna ek olarak, borsanın kapalı olduğu zaman zarfında, gerekli bakım, güncelleme ve güvenlik kontrollerinin yapılması için çalışmalar yapılır.

Ek olarak, borsaların belirli saatlerde işleme açık olması, bu kurumların denetlenmesini de kolaylaştırır.

Özetle, borsaların belirli işlem saatlerine sahip olması hem yatırımcıların hem de genel piyasa sağlığının korunması için piyasaların verimli, adil ve yeterli insan gözetimi ile çalışmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak: The San Diego Tribune, Medium
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.