Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Nvidia, Orta Doğu’yu bir sonraki fırsat alanı olarak görüyor

Nvidia, Orta Doğu’yu bir sonraki fırsat alanı olarak görüyor

Nvidia, Orta Doğu’yu bir sonraki fırsat alanı olarak görüyor
24 Haziran 2024 11:50
29

Nvidia (NVDA), teknoloji ve finans dünyasında yeni bir hamle yaparak Orta Doğu’yu kendi büyüme stratejisinin merkezine alıyor. Şirket, bölgede yapay zeka teknolojilerinin gelişimini hızlandırmak ve hizmetlerini genişletmek amacıyla yeni veri merkezleri inşa etmeyi planlıyor.

Nvidia, Orta Doğu’dan büyük bir talep almayı umuyor

Nvidia, ABD ve Avrupa pazarlarında sağlam bir konuma sahipken Doğu pazarlarında durum biraz farklı. Özellikle Çin’de bir dönem pazarın hemen hemen her alanında varlık gösteren ve Tencent (0700) ile Alibaba (BABA) gibi dev şirketlere en yeni teknolojileri sunarak hakimiyetini sürdüren Nvidia, ABD’nin sıkı düzenlemeleri sonucu zor bir döneme girdi. Bu düzenlemeler, şirketin stratejilerini yeniden gözden geçirmesine ve pazardaki konumunu korumak için çeşitli çabalar sarf etmesine neden oldu.

Reuters’ın haberine göre teknoloji devi Nvidia, Orta Doğu’da büyük veri merkezleri kurma ve müşterilere donanım erişimi sağlama planları kapsamında bölgesel bir telekomünikasyon şirketiyle iş birliği yapıyor. Şirket, Katar merkezli telekom grubu Ooredoo ile beş ülkede; Katar, Cezayir, Tunus, Umman, Kuveyt ve Maldivler‘de faaliyet göstermek üzere bir anlaşma imzaladı. Bu stratejik hamle, Nvidia’nın bölgedeki ilk büyük girişimi olarak dikkat çekiyor ve bölgeden gelen ilgi göz önünde bulundurulduğunda şirket için büyük bir fırsat olabilir.

“Ooredoo, Nvidia’nın gelişmiş yapay zeka bilgi işlem platformunu kullanıma sunarak müşterilerinin yapay zeka tabanlı uygulama ve hizmetleri daha verimli bir şekilde kullanmalarını sağlayacak.”

Nvidia’nın Telekomdan Sorumlu Başkan Yardımcısı, Ronnie Vasishta

“Ooredoo, Nvidia’nın gelişmiş bilgi işlem ve yapay zeka platformunu kullanarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde yapay zeka alanında öncü bir rol oynayacak. Bu platform sayesinde bölge genelinde dijital dönüşümü ve yenilikçiliği destekleyerek dijital altyapı konusunda lider bir sağlayıcı olma yolunda ilerliyoruz.”

Ooredoo CEO’su, Aziz Aluthman Fakhroo

Ooredoo, veri merkezlerinde kullanılmak üzere binlerce Nvidia Tensor Core GPU satın alacağını duyurdu. Bu stratejik hamle, Ooredoo’nun “Hizmet Olarak GPU” programı kapsamında müşterilerine sunulacak ve büyük ölçekli projeler ile yapay zeka entegrasyonlarında son teknolojiyi kullanmalarını sağlayacak. Anlaşmanın mali detayları henüz paylaşılmamış olsa da bu gelişme, Nvidia için önemli bir müşteri kazanımı olarak görülüyor.

ABD’nin son dönemde yapay zeka çiplerine yönelik kısıtlamaları, teknoloji sektöründe önemli yankılar uyandırdı. Biden yönetimi, Çin’deki ileri teknolojili çiplerin dağıtımını durdurma kararı almıştı. Buna karşın Nvidia gibi teknoloji devleri, Orta Doğu’da iş yapma konusunda avantajlı bir konumda bulunuyor.

ABD’nin Orta Doğu’yu stratejik bir ortak olarak görmesi ve Nvidia’nın bölgede artan popülaritesi, hükümetin bu kısıtlamaları gevşetebileceğine işaret ediyor. Eğer şirket, beklenen ilgiyi çekmeyi sürdürürse bu durumun ticari engellerin azalmasına yol açabileceği öngörülüyor.

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman’ın yakın zamanda Orta Doğu’yu ziyaret ettiği ve BAE’nin desteklediği yatırım şirketi MGX ile önemli bir finansman anlaşması imzaladığı bildirilmişti.

Orta Doğu’nun, özellikle yapay zeka gibi dünya çapında trend olan sektörlere yatırım yapma konusunda büyük bir istekliliği olduğu uzun zamandır biliniyor. Bölge, Nvidia’nın piyasaları test etmesine imkan tanıyarak yapay zeka alanında daha da ileri gitmeyi hedefliyor. Bu gelişme, Nvidia gibi teknoloji devlerinin dikkatini çekmekte ve uygun koşullar oluştuğunda Çin’in pazarda izole edilmesine yol açabilir.

Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.