Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Yağmurdan Sıcak Havaya Kadar Kötü Hava Koşulları Neden İletişim Sinyallerimizi Sabote Ediyor?

Hepimiz yağmurlu bir günde televizyon izlerken veya telefonla konuşurken birden sinyal kaybı yaşadık, değil mi? Peki, bu durumu neden yaşadığımızı hiç merak ettiniz mi?

Yağmurdan Sıcak Havaya Kadar Kötü Hava Koşulları Neden İletişim Sinyallerimizi Sabote Ediyor?
23 Haziran 2024 11:52
55

Kötü hava koşulları, sinyal kalitesini etkileyen pek çok faktörü de beraberinde getiriyor.

Rüzgâr, yağmur, sis ve hatta sıcak havalarda bile neden sinyalinizin kötü olduğunu öğrendikten sonra belki de kopan bağlantınıza daha az sinir olabilirsiniz.

Sinyaller, elektromanyetik dalgalar aracılığıyla iletiliyor.

Dalgalar; havadaki su damlacıkları, kar taneleri veya sis zerrecikleri gibi maddelerle karşılaştığında yayılma yolları bozulabiliyor. Yağmur damlaları, özellikle yüksek frekanslı sinyalleri dağıtarak ve emerek sinyal gücünü zayıflatıyor.

Yağmur damlaları, sinyal yolunda fiziksel bir engel oluşturuyor.

Milimetrik dalgalar, yağmur damlalarının içinden geçerken enerjilerini kaybederler. Bu durum, sinyalin güç kaybetmesine ve alıcıya daha zayıf ulaşmasına neden oluyor. Kar ise sinyalleri emme yeteneği düşük olsa da büyük kar taneleri sinyalin yayılmasını da etkileyebiliyor.

Ayrıca karlı havalarda herkesin evinde olduğunu düşündüğünüzde de sinyal kalitesi bozulabiliyor çünkü herkes internette veya kablolu TV yayında oluyor.

Sis, nem ve rüzgâr da etkili faktörlerden.

Özellikle yüksek frekanslı sinyaller sis içinde dağılıyor ve enerjileri azalıyor. Nem oranı yüksek olduğunda, havadaki su buharı molekülleri de sinyal emilimine katkıda bulunuyor. Böylece sinyalin hedefine ulaşmadan önce gücünün düşmesine neden oluyor.

Şiddetli rüzgârlarda ise durumdan etkilenen antenler oluyor. Sallanan antenler yanlış hizalandığında kapsama alanı zayıf oluyor ya da çağrılar kesintiye uğruyor.

Tüm bunların hepsinde tabii ki baz istasyonuna yakınlığınız da bir etmen.

Aşırı sıcaklıklarda da aksaklık olabiliyor.

Her ne kadar diğer hava koşulları gibi olmasa da sıcak hava da kesinti sebeplerinden biri. Nasıl ki cep telefonlarımız aşırı ısıya maruz kaldıklarında kendilerinden geçiyor aynı şekilde bazı istasyonlarındaki elektronik bileşenler de zarar görebiliyor.

Ne yapmalıyız?

Kötü hava koşullarının sinyal üzerindeki etkilerini azaltmak için çeşitli teknolojik çözümler geliştiriliyor. Frekans bantları, yağmur zayıflamasına daha az duyarlı olan düşük frekanslı bantlarla destekleniyor. Daha güçlü sinyal vericiler ve hassas alıcılar kullanılarak sinyal kaybı minimize edilmeye de çalışılıyor.

Bunların yanı sıra siz de modeminizi açıp kapamak gibi klasik hareketlerimizin yanı sıra ağa bağlanan cihaz sayısını düşürerek şansınızı deneyebilirsiniz.

Kaynaklar: Uctel, The Conversation, How Stuff Works, Earth Link 

Bilgi sahibi olmak isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz:

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.