Dolar 32,5456
Euro 35,2981
Altın 2.466,24
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Uzayda sadece 3 gün kalmak bile, tehlikenin fitilini ateşleyebiliyor

Yeni araştırma ortaya koydu: Uzayda sadece 3 gün geçirmek bile, astronotlar için büyük bir tehlikenin başlangıcı anlamına gelebiliyor.

Uzayda sadece 3 gün kalmak bile, tehlikenin fitilini ateşleyebiliyor
23 Haziran 2024 22:06
71

Yeni bir dizi çalışma, 2021’deki Inspiration 4 uzay görevi sırasında toplanan tıbbi verilerini inceliyor. Toplanan ilk veriler, uzayda yalnızca üç gün geçirmenin, astronotların özellikle bilişsel işlevleri üzerinde değişikliklere neden olmak için yeterli bir süre olduğunu gösteriyor.

Neyse ki görülen bilişsel değişiklikler astronotların Dünya’ya dönmesinden kısa bir süre sonra tersine dönerek düzeliyor. Ancak bu, uzaya gitmenin insanlar için ne kadar riskli olabileceğini bir kez daha gösteriyor. Uzayda uzun süre kalmanın kemik yoğunluğu kaybına neden olabileceğini zaten biliyoruz, ancak uzun vadeli etkiler hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.

Özellikle astronotların uzayda çok uzun süre kalacağı uzun vadeli görevler planlandığı zaman bu etkileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde öğrenmemiz önemli. Örneğin, Mars’a yapılacak bir insanlı görevde, astronotların birkaç ay boyunca uzayda kalmaları gerekecek. Bu süre içerisinde astronotun sağlığının nasıl etkileneceğini anlamak, süreç boyunca sağlıklı kalmaları açısından hayati önem taşıyacak.

Space Omics ve Medical Atlas (SOMA) ve Nature da dahil olmak üzere birçok farklı dergide çeşitli makaleler yayınlandı. Bunların tamamı, Inspiration 4 görevindeki astronotların bilişsel işlevleri ve vücutlarında kaydedilen değişiklikleri göstermeye yardımcı oluyor. Görev üyelerinin hiçbiri profesyonel astronot olmadığı için, astronotların genellikle aldığı uzun yıllar süren eğitimi almamış olmaları tıp araştırmacıları için önemli bir “temel insan” sunmuş oldu.

Mürettebat üyeleri kan, dışkı, tükürük ve idrar örnekleri vererek çeşitli deneylere katıldı ve görev boyunca vücutlarının nasıl değiştiğini görmek için verilerin kataloglanmasına ve araştırılmasına rızalarının olduğunu belirttiler. Bir astronotun sağlığının uzay yolculuğu sırasında geçirdiği değişiklikleri tam olarak anlamak, uzay araştırma çabalarımızı genişletmek açısından hayati öneme sahip.

Ayrıca bu bilgiler, gelecekte UUİ’nin yerine kurulabilecek uzay istasyonlarında yer alacak bilim insanlarına vücutlarını sağlıklı durumda tutmak için ihtiyaç duydukları araçları hazırlamamıza da yardımcı olabilir.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.