Dolar 32,6431
Euro 35,3323
Altın 2.474,08
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Jupiter’in ikonik Kırmızı Noktası sanıldığı kadar eski olmayabilir

Jupiter’in ünlü Kırmızı Noktası hakkında bildiğimiz her şeyi değiştiren keşif: Aslında hiç de sanıldığı kadar eski olmayabilir…

Jupiter’in ikonik Kırmızı Noktası sanıldığı kadar eski olmayabilir
23 Haziran 2024 13:23
51

Jüpiter’in ünlü Kırmızı Noktası, gaz devinin en ikonik özelliklerinden biri ve Güneş Sistemimizdeki en büyük gezegenin sahip olduğumuz fotoğraflarının çoğunda öne çıkıyor. Ancak Kırmızı Noktanın yaşı Jüpiter’inkiyle tam olarak eşleşmiyor. Hatta yeni araştırmalar, mevcut Kırmızı Noktanın düşündüğünüzden çok daha genç olduğunu, hatta Amerika Birleşik Devletleri’nden bile daha genç olabileceğini iddia ediyor.

Jüpiter’in kızıl fırtınasının bilinen ilk gözlemi genellikle onu 1665 yılında gözlemleyen Giovanni Domenico Cassini’ye atfediliyor. Ancak yeni araştırmalar Cassini’nin gözlemlediği devasa fırtınanın bugün gördüğümüzle aynı olmadığını öneriyor. Hatta, söz konusu fırtınanın bir noktada ortadan kaybolduğuna ve mevcut Büyük Kırmızı Noktanın 1830’larda ortaya çıktığına inanılıyor.

Kırmızı Noktanın yaşıyla ilgili başka bir gizemli durum da, Cassini’nin gözlemlediği fırtınanın Jüpiter’le tamamen aynı enlemde gözükmesi. Araştırmacılar, Jeofizik Araştırma Bildirileri’nde (Geophysical Research Letters) yayınlanan yeni bir çalışmada, o fırtınanın bir süre orada kaldığını ancak daha sonra neredeyse 120 yıl boyunca ortadan kaybolduğunu belirtiyor. Yeni çalışma, Dünya’dan daha geniş olacak kadar büyük olan son fırtınanın şu anda 190 yaşında olduğu sonucuna varıyor.

Fırtınanın yaşı hakkındaki düşünce değişmiş olsa da, bu kadar uzaklıktan bile insanlığın şimdiye kadar gözlemlediği en büyük doğa kuvvetlerinden biri olmaya devam ediyor. Fırtınanın saatte yaklaşık 650 kilometre hıza ulaşabilen rüzgarları barındırdığı tahmin ediliyor.

Kırmızı Noktanın yaşını araştıran bilim insanları, eski fırtınanın 1830’larda gözlemlenenden çok daha küçük olduğunu da söylüyor. Bu, Cassini’nin gözlemlediği Kırmızı Noktanın aynı fırtına olması için üç katına kadar büyümesi gerektiği anlamına geliyor ve bu, gaz devindeki fırtınalarda daha önce hiç gözlemlenmedi. Elbette daha önce gözlemlenmemiş olması bunun imkansız olduğu anlamına gelmiyor ancak şu anda gözlemlenen büyük Kırmızı Nokta küçülmeye devam ettiği için pek olası görülmüyor.

Nokta, 1879’da yaklaşık 39.000 kilometre çapındaydı. Şimdi sadece 22.000 kilometre çapında, yani Cassini’nin gözlemlediği noktayla yaklaşık olarak aynı büyüklükte. Gökbilimcilerin söylediğine göre 18. ve 19. yüzyıllarda olduğu gibi, fırtınanın yavaş bir şekilde tükenmesini izlememiz mümkün olabilir. Bu da Kırmızı Noktanın bir şekilde kaybolması ile sonuçlanacaktır.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.