Dolar 33,0874
Euro 36,0340
Altın 2.600,40
BİST 11.162,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
34°C
Parçalı Bulutlu
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 31°C

Güneşte Yandıktan Sonra Cildimiz Neden Soyuluyor? Deriyi Kendimizin Kaldırması Tehlikeli Bir Hareket mi?

Güneşli bir yaz gününde, deniz kenarında geçirilen keyifli saatlerin ardından eve döndüğünüzde cildinizin kırmızıya döndüğünü ve acıdığını fark edersiniz. Birkaç gün içinde ise cildinizin soyulmaya başladığını görmek biraz can sıkıcı olabiliyor. Peki neden soyuluyoruz? Hatta daha önemli soru, cildimizi soymalı mıyız?

Güneşte Yandıktan Sonra Cildimiz Neden Soyuluyor? Deriyi Kendimizin Kaldırması Tehlikeli Bir Hareket mi?
23 Haziran 2024 10:52
64

Güneşin yakıcı etkisi ile cildimizde oluşan reaksiyonlar neler?

Güneşten korunarak soyulmanın önüne geçebilir miyiz?

UV ışınlarının etkisi

Güneşin yaydığı ultraviyole (UV) ışınları, cildimize temas ettiğinde DNA’mızda hasar yaratabiliyor. UV ışınları, özellikle UVB tipi, cildin üst tabakası olan epidermise nüfuz ederek hücrelerde mutasyonlara neden olabiliyor.

Bu hasar da cildin kızarması ve yanmasına yol açıyor. Vücudumuz bu hasarı onarmak ve daha fazla zarar görmesini önlemek için ise çeşitli savunma mekanizmalarını devreye sokuyor.

Güneşe maruz kaldığımızda cildimiz melanin üretimini artırıyor.

Melanin, cilde renk veren pigment ve aynı zamanda UV ışınlarına karşı bir kalkan görevi görüyor. Ancak uzun süreli ve yoğun güneş maruziyeti bu doğal korumanın yetersiz kalmasına neden olabiliyor. Bu durumda da cildimizdeki hücreler zarar görüyor ve ölmeye başlıyor.

Hücre yenilenmesi ve soyulma süreci

Hasar görmüş cilt hücreleri, vücudun doğal iyileşme sürecinin bir parçası olarak yerlerini yeni ve sağlıklı hücrelere bırakıyor. Ölü cilt hücreleri de yerlerinden ayrılıyor ve soyulma olarak adlandırdığımız süreç başlıyor.

Bu, vücudun hasarlı hücrelerden kurtulup yenilenmesi demek. Soyulan cilt, altındaki yeni ve sağlıklı hücrelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Süreç, cildin kendini yenilemesi ve koruması için oldukça önemli.

Cildimizi soymalı mıyız?

Her ne kadar o deriyi kaldırmak hoşumuza gitse de bunu yapmak iyi bir fikir değil çünkü deri hücreleri açığa çıkıyor ve bu da enfeksiyon, yara izi riskini arttırıyor.

Peki ne yapacağız? Soymak yerine banyodan sonra losyon kullanarak kuru cildi nemlendirmek en mantıklı hareket.

Tabii ki bu aşamaya gelmemek için güneş kremi kullanmak, koruyucu giysiler giymek ve güneşin yakıcı zamanlarında dışarıda çok fazla zaman geçirmemek de gerekiyor.

Unutmayın, cildiniz sizin koruyucu kalkanınız ve ona iyi bakmak sizin elinizde!

Kaynaklar: Health, The Dermatology Center, Cancer Council, Healthline, Skin Cancer

İncelemek isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.