Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Doğu Avrupalı bilgisayar korsanları CDK’dan fidye istiyor

Doğu Avrupalı bilgisayar korsanları CDK’dan fidye istiyor

Doğu Avrupalı bilgisayar korsanları CDK’dan fidye istiyor
23 Haziran 2024 20:07
47

Yakın zamanda gerçekleşen bir siber saldırıda, bir grup bilgisayar korsanı CDK’nın yazılım sistemlerini hedef aldı ve faaliyetlerini durdurmak için milyonlarca dolar fidye talep etti. Saldırı, Amerika Birleşik Devletleri genelinde çok sayıda otomobil bayisinin hizmetlerini kesintiye uğrattı. Bloomberg News bu olayı Cuma günü bildirirken, siber saldırının arkasında olduğuna inanılan grubun Doğu Avrupa merkezli olduğunu vurguladı.

Bloomberg News’e göre, otomobil perakendeciliği için teknoloji ve yazılım sağlayıcısı olan CDK, Çarşamba günü bir siber olayla karşılaştı ve fidye ödemeyi düşünüyor. CDK Bloomberg raporunu doğrudan ele almamış olsa da, şirket Cumartesi günü uzmanların yardımıyla bir soruşturma başlattığını, kolluk kuvvetlerini bilgilendirdiğini ve sistemlerini geri yükleme sürecini başlattığını doğruladı. CDK, restorasyonun tamamlanmasının birkaç gün alacağını öngörüyor.

Bu arada CDK, kesinti sırasında işlerini yürütmek için alternatif yöntemler sunmak üzere müşterileriyle aktif olarak iletişim kuruyor.

Sistem kesintisi aralarında Sonic Automotive (NYSE:SAH) ve Penske Automotive’in de bulunduğu ABD’li otomobil perakendecilerinin faaliyetlerini etkiledi. Her iki şirket de CDK’nın art arda üçüncü gün süren sistem kesintisi nedeniyle Cuma günü operasyonel etkiler bildirdi. Ford (IS:FROTO) (NYSE:F) da CDK’nın hizmetlerini kullanan bayiler için sektör çapında bir sistem kesintisi olduğunu kabul etti ancak birçok Ford ve Lincoln bayisinin alternatif süreçlerle satış ve servis desteğine devam edebildiğini kaydetti.

Sonic Automotive, bayiliklerinin açık kaldığını ve kesintiyi en aza indirmek için çaba sarf edildiğini belirtti. Ancak şirket, faaliyetlerini olumsuz etkileyen kesintinin potansiyel mali etkisini henüz belirleyemediğini ifade etti.

Penske Automotive, yeni ve kullanılmış ticari kamyon satış alanında faaliyet gösteren ve CDK’nın bayi yönetim sistemini kullanan Premier Kamyon Grubu’nun da kesintiden etkilendiğini açıkladı. Şirket, iş sürekliliği planlarına başvurdu ve manuel veya alternatif süreçlerle operasyonlarını sürdürüyor. Penske’nin CDK’nın yazılımına bağlı olmayan otomotiv bayiliği işi etkilenmemiştir.

Kia America da kesintinin etkilerini hafifletmek ve normal iş operasyonlarını sürdürmek için bayileriyle birlikte çalışıyor.

Şirketin web sitesinde belirtildiği üzere CDK’nın erişim alanı Kuzey Amerika’da 15.000’den fazla perakende satış noktasına uzanmaktadır ve bu da siber saldırının potansiyel yaygın etkisini göstermektedir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.