Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme
23 Haziran 2024 17:50
31

Investing.com – Faiz hareketlerinin ne zaman gerçekleşebileceğini değerlendirmeye çalışan yatırımcılar için bu hafta yakından izlenen ABD enflasyon göstergesinin yanı sıra Euro Bölgesi’ndeki bazı ekonomilerden gelecek Haziran ayı enflasyon verileri ön planda olacak. Büyük teknoloji rallisindeki tükenme işaretlerine ilişkin endişeler ve artan ticaret gerilimleri de odak noktasında.

Yeni haftaya girerken bilmeniz gerekenler:

  1. ABD enflasyonu

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Cuma günü açıklanacak ve enflasyonda yeni başlayan yavaşlamanın devam edip etmediğini gösterecek.

Ancak son PCE verileri beklentiler doğrultusunda gerçekleşmedi. Son veriler ABD’de enflasyonun Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yatay seyrettiğini gösterdi.

Böyle bir verinin daha gelmesi, faiz indirimlerinin yakın zamanda yapılacağı yönündeki iddiaları zayıflatabilir. Fed’in aksine piyasalar bu yıl iki faiz indirimi beklemeye devam ediyor.

Ekonomik takvimde ayrıca tüketici güvenine ilişkin Haziran ayı verileri ile yeni ve mevcut konut satışlarına ilişkin Mayıs ayı verileri yer alıyor. Ayrıca ilk çeyrek ekonomik büyümesine ilişkin üçüncü bir tahmin ve Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri verileri de var.

  1. Teknoloji rallisi son aşamada olabilir

Birçok yatırımcı, güçlü kazançları ve yapay zekanın devrimsel potansiyeli konusundaki heyecanları göz önüne alındığında, teknoloji hisselerinin uzun vadeli durumunun sağlam olduğuna inanıyor. Ancak Nvidia’nın (NVDA) yılbaşından bugüne %155’lik yükselişi de dahil olmak üzere büyük fiyat artışları, teknoloji rallisinin geriliyor olabileceği endişelerini uyandırdı.

Piyasanın gerisinde kalan küçük sermayeli şirketler ve finans ve sanayi gibi değer hisseleri ucuz görünüyor olabilir.

Ancak bir geri çekilme gerçekleşse bile yatırımcıların, teknoloji ve büyüme hisselerinden uzun süre ayrı kalacaklarına dair çok az işaret var. Teknolojiye karşı yatırım yapmak, son on yılda kaybettiren bir hamle oldu çünkü Nasdaq 100 %400’den fazla ilerlerken Russell 1000 Value aynı süre zarfında yaklaşık %70 yükseldi.

Yatırımcılar dipten satın almak için acele ederken teknoloji de oldukça hızlı bir şekilde toparlanabilir.

  1. Petrol fiyatları

Küresel petrol talebindeki büyümenin, güçlü ABD doları ve dünyanın bazı bölgelerinden gelen olumsuz ekonomik haberlerden etkilenebileceği endişesiyle, petrol fiyatları Cuma günü yaklaşık %1 geriledi.

Bir önceki hafta yaklaşık %4 değer kazanan ham petrol fiyatları, bu hafta yaklaşık %3 artış gösterdi.

Federal Rezerv’in faizleri düşürme konusundaki sabırlı yaklaşımının, diğer merkez bankalarının daha güvercin tutumlarıyla tezat oluşturması üzerine dolar endeksi, Cuma günü yedi haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

Düşük faizler, bu yıl cansız küresel talep nedeniyle sürüklenen petrol fiyatlarını destekleyebilir. ABD’nin faiz indirimine gitmesi, dünyanın en büyük ekonomisinde borçlanmayı daha ucuz hale getirecek ve üretim arttıkça petrole olan iştahı canlandıracaktır.

Önümüzdeki hafta petrol fiyatlarının artan jeopolitik risk primi tarafından desteklenmeye devam etmesi de muhtemel.

  1. Euro Bölgesi enflasyonu

Euro Bölgesi’nde Fransa, İtalya ve İspanya, Cuma günü Haziran ayı ön enflasyon verilerini açıklayacak.

Veriler, Avrupa Merkez Bankasının bu yıl kaç kez faiz indirimine gideceğini ölçmeye çalışan yatırımcılar için kilit önem taşıyan, Euro Bölgesi geneline dair verinin tonunu belirleyecek.

ECB 6 Haziran’da faizleri düşürdü ancak hâlâ güçlü olan yurt içi enflasyon ve ücretler, kaç indirimin daha daha takip edeceği konusunda soru işaretleri yarattı.

Yatırımcılar, Haziran toplantısından önce yaklaşık %80 olan ikinci faiz indirimi ihtimalinin yıl sonuna kadar %64’e düşmesini bekliyor.

Yukarı yönlü herhangi bir sürpriz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 30 Haziran’da Fransa’da ilk tur seçim çağrısı yapmasının ardından yeni bir siyasi belirsizlikle boğuşan yatırımcıların havasını bozacaktır.

  1. Ticari gerilimler

Çin ve Avrupa Birliği, Avrupa pazarına ithal edilen Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) uygulanması planlanan gümrük vergileri konusunda görüşmelere başlayacak.

Bu ayın başlarında Brüksel ağır vergiler önermişti. AB’nin ithal Çin malı elektrikli araçlara uygulayacağı %38.1’e varan geçici vergiler, Kasım ayında tam olarak yürürlüğe girmeden önce 4 Temmuz’da uygulanmaya başlanacak.

Avrupa Komisyonu’nun 12 Haziran’da yaptığı duyuru, ABD’nin Mayıs ayında Çin otomobillerine yönelik gümrük vergilerini arttırma hamlesinin ardından geldi ve Batı’nın Pekin ile olan ticaret savaşında yeni bir cephe açtı.

Çinli yetkililer, devlet medyasında yer alan yorumlar ve sektör temsilcileriyle yapılan görüşmeler aracılığıyla olası misilleme tedbirleri konusunda ipuçları verdi.

— Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.