Dolar 32,6470
Euro 35,3266
Altın 2.476,88
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Alman bakan AB tarifelerinin cezalandırmayı değil, oyun alanını eşitlemeyi amaçladığını söyledi.

Alman bakan AB tarifelerinin cezalandırmayı değil, oyun alanını eşitlemeyi amaçladığını söyledi.

Alman bakan AB tarifelerinin cezalandırmayı değil, oyun alanını eşitlemeyi amaçladığını söyledi.
22 Haziran 2024 16:37
41

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Çinli yetkililerle yaptığı son görüşmede, Avrupa Birliği’nin Çin mallarına yönelik önerdiği gümrük vergilerinin cezalandırıcı bir önlem olmadığını açıkladı. AB’nin Çin yapımı elektrikli araçların (EV) ithalatına önemli vergiler önermesinden bu yana Pekin’i ziyaret eden ilk üst düzey Avrupalı yetkili olan Habeck, bugün Pekin’e yaptığı ziyaret sırasında ortak pazara erişim standartları oluşturma hedefini vurguladı.

AB’nin 4 Temmuz itibariyle geçici vergiler getirme kararı, Avrupa Komisyonu’nun dokuz aydır soruşturduğu Çinli şirketlere sağlanan aşırı sübvansiyonlara ilişkin endişelerden kaynaklanıyor. Habeck, önerilen gümrük vergilerinin Çinli şirketleri cezalandırmaktan ziyade Pekin tarafından sağlanan avantajları telafi etmeyi amaçladığını belirtti. AB’nin soruşturması 2 Kasım’a kadar devam edecek ve tipik olarak beş yıllık bir süre için kesin vergiler uygulanabilecek.

AB’nin tutumuna karşılık olarak Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, Çin’in şirketlerini koruyacağına dair güvence verdi. Habeck ve Zheng arasındaki diyalog iklim işbirliğinin daha geniş bağlamına da değindi. Her ikisi de endüstriyel güç merkezleri olarak tanınan iki ülke, küresel ısınmayla mücadele konusunda ortak bir sorumluluğa sahiptir. Bu husus, geçtiğimiz Haziran ayında imzalanan ve yeşil bir geçiş için işbirliğine ve küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 1.5 santigrat derece üzerine çıkmasının önlenmesine odaklanan bir mutabakat zaptı ile vurgulanmıştır.

Çin’in yenilenebilir enerji alanında attığı önemli adımlar vurgulanırken, ülkenin 2023 yılında küresel toplamın yarısından fazlasına denk gelen yaklaşık 350 gigavatlık yeni yenilenebilir enerji kapasitesi kuracağı belirtildi. Buna rağmen kömür, geçen yıl elektrik arzının yaklaşık %60’ını oluşturarak Çin’de baskın elektrik kaynağı olmaya devam etmektedir. Habeck, sadece yenilenebilir enerji kaynaklarının genişletilmesinin değil, genel CO2 emisyonlarının da dikkate alınmasının önemine dikkat çekti.

İklim ve dönüşüm diyaloğu, AB’nin tarifelerle ilgili raporunun sonuçlarını tartışmak ve müzakere etmek ve yeşil dönüşümde işbirliğini derinleştirmenin yollarını keşfetmek için her iki ülke için bir platform görevi görüyor. Habeck, raporun ciddiye alınması ve yapıcı görüşmeler için bir temel olarak kullanılması çağrısında bulundu. Devam etmekte olan tartışmalar, büyük ekonomiler sürdürülebilir kalkınmanın zorluklarını aşmaya çalışırken ticaret politikaları ve çevresel taahhütler arasındaki karmaşık etkileşimi yansıtmaktadır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.