Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 33°C
Per 31°C

ABD, Çin’deki teknoloji yatırımlarını sınırlamak için kurallar öneriyor

ABD, Çin’deki teknoloji yatırımlarını sınırlamak için kurallar öneriyor

ABD, Çin’deki teknoloji yatırımlarını sınırlamak için kurallar öneriyor
22 Haziran 2024 00:50
57

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, ulusal güvenliğe tehdit oluşturabilecek yapay zeka (AI) da dahil olmak üzere Çin’in teknoloji sektörlerindeki belirli ABD yatırımlarını kısıtlamayı amaçlayan taslak düzenlemeleri yayınladı. Önerilen bu kurallar, Başkan Joe Biden’ın Ağustos ayında verdiği ve 2024 yılı sonuna kadar uygulanması öngörülen bir idari emri takip ediyor. Hazine, önerilen kurallar hakkında 4 Ağustos’a kadar kamuoyu görüşlerine açtı.

Düzenlemeler, hangi işlemlerin kısıtlanabileceğini veya yasaklanabileceğini belirleme sorumluluğunu ABD’li bireylere ve şirketlere yüklüyor. Odak noktası, Amerikan uzmanlığının Çin’in ABD’nin güvenlik ve ekonomik çıkarlarına meydan okuyabilecek ileri teknolojiler geliştirmesine yardımcı olmasını önlemektir. Kurallar, özellikle yapay zeka, yarı iletkenler, mikroelektronik ve kuantum bilişim alanlarında Çin’in askeri modernizasyonuna katkıda bulunabilecek yatırımları hedeflemektedir.

Hazine Yatırım Güvenliği Müsteşar Yardımcısı Paul Rosen, kuralların önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Önerilen bu kural, belirli ABD yatırımlarının -sermayenin ötesinde- sağladığı birçok faydanın, bunları ulusal güvenliğimizi tehdit etmek için kullanabilecek ülkelerde hassas teknolojilerin geliştirilmesini desteklemesini önleyerek ulusal güvenliğimizi ilerletmektedir.”

Önerilen düzenlemeler, belirli kullanımlar için ve önemli bilgi işlem gücüyle eğitilmiş sistemleri içeren yapay zeka işlemlerini yasaklayacaktır. Ayrıca, yatırımcıların başka türlü yasaklanmayan YZ sistemlerinin veya yarı iletkenlerin geliştirilmesiyle ilgili işlemleri hükümete bildirmelerini gerektirecektir.

Hazine, bu kurallara, ulusal çıkarlara yönelik işlemler, halka açık menkul kıymetler, belirli sınırlı ortaklık yatırımları ve endişe duyulan ülkelerdeki mülkiyetin satın alınması gibi bir dizi istisnayı özetledi. Ayrıca ABD’li bir ana şirket ile çoğunluk kontrolündeki iştiraki arasındaki işlemler, yürütme emrinden önce yapılan bağlayıcı taahhütler ve belirli sendikasyon borç finansmanları için de istisnalar bulunmaktadır.

Başlangıçta kısıtlamalar Çin, Makao ve Hong Kong’u hedef alıyor, ancak yetkililer gelecekte kapsamın genişleyebileceğini belirttiler. Kurallar aynı zamanda Çin’e belirli teknolojilerin ihracatına yönelik mevcut kısıtlamalarla da uyumludur.

Bu düzenlemelerin ihlali cezai ve hukuki yaptırımlara yol açabilir ve uygun olmayan yatırımlar tersine çevrilebilir. ABD aynı zamanda bu yatırım kısıtlamaları konusunda müttefikleriyle de iletişim halinde; Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık gibi kuruluşlar da giden yatırım risklerini ele almak için benzer önlemler almayı düşünüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.