Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C

AB, Çin gümrük tarifelerine ilişkin diyaloğu memnuniyetle karşılıyor

AB, Çin gümrük tarifelerine ilişkin diyaloğu memnuniyetle karşılıyor

AB, Çin gümrük tarifelerine ilişkin diyaloğu memnuniyetle karşılıyor
22 Haziran 2024 22:20
42

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Cumartesi günü Şangay’a yaptığı ziyaret sırasında, Avrupa Birliği’nin Çin’in ihracatına yönelik gümrük vergileri konusunda Çin ile görüşmelere açık olduğunu açıkladı. Habeck’in ziyareti, AB’nin Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) önemli vergiler getirmeyi önermesinden bu yana üst düzey bir Avrupalı yetkili tarafından gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu.

Bakan Çinli yetkililere, tarifelerin Kasım ayında tamamen yürürlüğe girmesinden önce diyalog için bir fırsat olduğunu iletti. AB’nin adil rekabet gerektiren açık pazarlara olan inancını vurgulayan Habeck, şirketlere ihracat avantajı sağlamayı amaçlayan sübvansiyonların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Habeck ayrıca Çin’in Rusya ile geçtiğimiz yıl %40’ın üzerinde büyüyen ticaretinin ekonomik sonuçlarına da değindi. Çinli yetkililere Rusya’ya uygulanan yaptırımların delinmesi konusundaki endişelerini dile getirdi ve Avrupa’da üretilen teknik malların çatışma bölgelerine yönlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

AB, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara 4 Temmuz’a kadar uygulanmak üzere %38.1’e varan geçici vergiler koydu. 2 Kasım’a kadar devam edecek olan soruşturma, potansiyel olarak beş yıl sürebilecek kesin vergilere yol açacak. Habeck, önerilen bu gümrük vergilerinin cezalandırıcı nitelikte olmadığını, Çinli şirketlerin sübvansiyonlardan elde etmiş olabileceği faydalara karşı koymayı amaçladığını açıkladı.

Buna karşılık Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, Çin’in şirketlerini koruyacağına dair güvence verdi ve haksız sübvansiyon suçlamalarına karşı çıktı. Çin’in yeni enerji endüstrisinin büyümesini rekabet yoluyla kazanılan teknolojik, pazar ve endüstriyel tedarik zinciri avantajlarına bağladı.

Zheng ile yapılan görüşmelerin ardından Habeck, aynı akşam video konferans yoluyla AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ile tarife durumunu görüşmeyi planlayan Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile bir araya geldi.

Çinli otomobil üreticisi SAIC Group, gümrük vergileri beklentisiyle bir dizi yaratıcı ürün hazırladı. SAIC Motor Ar-Ge İnovasyon Merkezi’nin baş tasarım sorumlusu Shao Jingfeng, bu ürünleri Weibo sosyal medya hesabında sergiledi. Kaykaylar, kapüşonlular ve diğer ürünleri içeren bu ürünlerde AB amblemi ve AB’nin gümrük vergisi seviyesini simgeleyen “38.1” rakamı yer alıyor. Shao’nun Weibo’daki “Seni öldürmeyen şey güçlendirir” mesajı tarifelere karşı meydan okuyan bir duruşu yansıtıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.