Dolar 32,6470
Euro 35,3266
Altın 2.476,88
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Çin Elektrikli Araç Hisseleri Olası Kanada Gümrük Tarifeleri Raporlarının Ardından Düşüşe Geçti

Çin Elektrikli Araç Hisseleri Olası Kanada Gümrük Tarifeleri Raporlarının Ardından Düşüşe Geçti

Çin Elektrikli Araç Hisseleri Olası Kanada Gümrük Tarifeleri Raporlarının Ardından Düşüşe Geçti
21 Haziran 2024 15:24
29

Çinli elektrikli araç (EV) üreticilerinin hisse senetleri, Kanada hükümetinin Çin yapımı EV’lere yeni ithalat vergileri getirmeyi düşündüğü yönündeki haberlerin ardından Cuma günü geriledi. Bu düşünce, Kanada’nın politikalarını Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından atılan adımlarla uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor.

Bloomberg News’e göre, nihai kararlar beklenmekle birlikte, hükümet temsilcileri, Çin malı elektrikli araçların Kanada’ya ithalatını etkileyecek olan önerilen ithalat vergileriyle ilgili olarak yakında kamuoyu görüşü için bir süre ilan edeceklerini belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri borsasında, Nio (NIO) ve Li Auto (NASDAQ:LI) hisseleri Cuma günkü piyasa öncesi işlem seansında sırasıyla %1,4 ve %1,5 oranında düşüş kaydetti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Başkanı Joe Biden’ınkine benzer bir strateji benimsemesi için ülkesi içinden ve uluslararası toplumdan artan bir baskı altında. Biden yönetimi Mayıs ayında Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerinin %102,5’e çıkarılması yönünde bir öneri sunmuştu. Benzer bir hamleyle Avrupa Birliği de geçtiğimiz hafta Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerini, bazı vergilerin potansiyel olarak %48’e kadar çıkmasıyla birlikte, yükseltme planını açıkladı.

Morgan Stanley’in finansal analistleri, Kanada tarafından önerilen ithalat vergilerinin “Batılı ülkeler tarafından Çin’in elektrikli araç endüstrisinin büyümesini daha belirgin hale gelmeden engellemek için sembolik ve proaktif bir duruş” olarak görülebileceği yorumunda bulundu.

Analistler ayrıca, “Ayrıca Kanada, General Motors ve Ford gibi Birleşik Devletler Orijinal Ekipman Üreticilerinin (OEM) üretim tesislerine ev sahipliği yapıyor ve lityum yatakları nedeniyle pil tedarik ağını stratejik olarak geliştirebilir” dedi.

“Nihayetinde, gelişmiş pazarlara giriş için yerel bir pazarda üretim yapmak çok önemlidir; bu nedenle, şu anda hala gelişmekte olan pazarlar (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Latin Amerika ve Orta Doğu gibi) kısa vadede Çin elektrikli araçları için daha erişilebilir görünmektedir.”

Bu arada analistler, başta Meksika olmak üzere diğer Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) bölgelerini, bu ülkelerin ABD’ye benzer şekilde elektrikli araçlara daha yüksek ithalat vergileri uygulamaya karar verip vermeyeceklerini görmek için izlediklerini belirttiler.

Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerinin arttırılması düşüncesi, Batılı demokratik ülkeler arasında, Çin’in küresel tedarik ağlarını kontrol etme ve yerel endüstrileri zayıflatma girişimi olarak algılanan temel ürünlerin seri üretimine ilişkin artan endişelerden kaynaklanmaktadır.

BYD gibi Çinli firmalar aktif bir şekilde uluslararası pazarlara girmeye çalışmaktadır ve bataryalı elektrikli araç üretimi bu ithalat vergisi değerlendirmelerinin merkezi bir yönünü oluşturmaktadır.

Bu makale yapay zeka yardımıyla hazırlanmış, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.