Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Boeing, Airbus görüşmelerinin ortasında Spirit AeroSystems’i satın almaya yakın

Boeing, Airbus görüşmelerinin ortasında Spirit AeroSystems’i satın almaya yakın

Boeing, Airbus görüşmelerinin ortasında Spirit AeroSystems’i satın almaya yakın
21 Haziran 2024 02:06
68

Boeing, 2005 yılında ayrıldığı Wichita, Kansas merkezli tedarikçi Spirit AeroSystems’i geri satın almak için bir anlaşmayı sonuçlandırmanın eşiğinde. Bu hamle, Spirit AeroSystems ve Airbus arasında, tedarikçinin her iki havacılık üreticisine olan taahhütlerinin bölünmesine ilişkin müzakerelerde önemli ilerleme kaydedilmesinin ardından geldi.

Bu yılın başından beri devam eden görüşmeler, Ocak ayında yeni bir 737 MAX’in karıştığı bir hava kazasının ardından Boeing’in özellikle en çok satan jeti için tedarik zincirini istikrara kavuşturmayı amaçlıyor. İlk görüşmeler Airbus’ın Boeing’in en son modelleri için parça üretmesine ilişkin endişeleri nedeniyle zorluklarla karşılaştı.

Şirketlerin Spirit’in programlarını ayırma, hangilerinin Boeing’e geri döneceğini ve hangilerinin Airbus’ta kalacağını belirleme konusunda ilerleme kaydettikleri bildirildi. Ayrıca, ayrı olarak satılabilecek veya yönetilebilecek bazı programlar da var. Anlaşmanın tamamlanmasına ilişkin kesin tarih henüz teyit edilmemiş olmakla birlikte, son dakika sorunlarının ortaya çıkmaması halinde önümüzdeki günlerde ya da haftalarda açıklanabilir.

Daha önce anlaşmanın önündeki başlıca engel olarak görülen Airbus, Spirit ile görüşmelerinde “iyi bir ilerleme” kaydetmiş durumda. Spirit’in Airbus ile ilgili varlıklarına ilişkin kararın Airbus’ın Temmuz ayındaki yıl ortası kazanç raporundan önce alınması bekleniyor.

Görüşmeler hakkında yorum yapmayı reddeden Boeing, üretim süreçlerinin güvenliğini ve kalitesini sağlamak için Spirit’i geri satın alma niyetini ifade etti. Bu karar, Spirit’in Boeing tesislerine eksik veya kusurlu bileşenler teslim ettiği vakaların ardından geldi.

Bir Spirit sözcüsü, devam eden görüşmeler hakkında doğrudan yorum yapmamakla birlikte, şirketin müşterilerine en kaliteli ürünleri sunma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Sektör kaynakları, Ocak ayında yaşanan olayın Boeing’in Spirit’i yeniden satın almak istemesine yol açmakla kalmayıp, Spirit’in mali istikrarı ve dijital üretim teknolojilerine yatırım yapma gerekliliği konusundaki endişeleri de arttırdığını öne sürdü.

Spirit AeroSystems ilk çeyrekte analist beklentilerini aşarak 617 milyon dolar net zarar ve 444 milyon dolar nakit kaybı bildirdi. Yaklaşan anlaşma haberinin ardından Spirit Aero hisseleri Perşembe günü mesai sonrası işlemlerde %4,1’lik bir artış kaydetti.

Nisan ayında Airbus CEO’su Guillaume Faury, Airbus’ın Spirit’in sırasıyla Kinston, Kuzey Carolina ve Belfast, Kuzey İrlanda’daki tesislerinde A350 ve A220 ile ilgili operasyonlarını devralma olasılığından bahsetmişti.

Airbus ve Boeing’in envanter maliyetleri ve sözleşmelerin değerlemesiyle ilgili sorunları çözmeye çalıştığını belirten Airbus sözcüsü, Spirit AeroSystems ile Airbus’ın şu anda Spirit’in sorumluluğunda olan programlarının devamlılığını ve finansal sürdürülebilirliğini sağlamak için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.