Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Putin ve Kim’den askeri pakt! Tarihi ziyaret ne anlama geliyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra ziyaret ettiği Pyongyang’da Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Kapsamlı Stratejik Ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma ile taraflardan birine saldırı olduğunda diğer ülke yardım edecek.

Putin ve Kim’den askeri pakt! Tarihi ziyaret ne anlama geliyor?
20 Haziran 2024 09:14
32

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, dün Pyongyang’da bir araya geldi. Putin’in 24 yıl sonra Kuzey Kore’ye yaptığı stratejik ziyarette Kapsamlı Stratejik Ortaklık anlaşması imzalandı.

Putin ayrıca iki ülke arasında imzalanan anlaşmada saldırı durumunda “karşılıklı yardım” maddesinin de yer aldığını söyledi.

RUS LİDERİN TARİHİ ZİYARETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın değiştirdiği küresel jeopolitik dengeler, Moskova’yı, Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana mesafe koyduğu Kuzey Kore ile yeniden yakınlaşmaya götürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün 24 yıl sonra Kuzey Kore’ye ilk ziyaretini gerçekleştirirken, mevkidaşı Kim Jong Un’a, iki ülkenin, Batı hegemonyasına karşı egemenliği ve adil çok kutuplu dünyayı savunduğunu belirterek, dayanışma mesajı verdi.

Rus liderin ziyaretinin, Rusya’nın, Batı’nın yaptırımları altında Ukrayna’daki savaşta acil ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmatı Kuzey Kore’den temin etmeyi istediğine ilişkin iddiaların ortaya atıldığı bir döneme denk gelmesi dikkati çekiyor.

Ziyarette iki ülke arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması, bir tarafın saldırıya uğraması halinde yardım taahhüdüyle bir askeri paktı çağrıştırıyor.

Ukrayna Savaşı’nın değiştirdiği jeopolitik dengelerin, Moskova’yı, Soğuk Savaş’ın bitişinin ardından ittifak ilişkisini sonlandırdığı Kuzey Kore ile yeni bir stratejik ortaklık kurmaya yönelttiği gözleniyor.

YENİ İTTİFAK ANLAŞMASI ‘ASKERİ PAKT’ MI? 

Kim Jong Un’un, Eylül 2023’te Rusya’nın Doğu Sibirya bölgesine yaptığı ziyaret, ilşkilerde yeni dönemin başlangıcı oldu.

Rus lider bu ziyaretten 9 ay sonra bugün Kuzey Kore’ye resmi ziyarette bulundu. Ziyarette iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

Rus lider Putin, anlaşmayla taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmasını taahhüt ettiğini belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim de anlaşmayı “pakt” olarak niteleyerek, ilişkilerin “yüksek ittifak” seviyesine yükseltildiğini vurguladı.

Rusya’nın Soğuk Savaş’ın ardından askıya aldığı Kuzey Kore ittifakını, değişen koşullarda yeniden gündeme getirmesi, küresel jeopolitikte derin sarsıntılar yaratmaya aday görünüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.