Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Hava kirliliği bir yılda 8,1 milyon kişinin sonu oldu

Dünya genelinde havanın kalitesinin analizini gerçekleştiren sivil toplum kuruluşu Küresel Havanın Durumu, yayınladığı son raporda hava kirliliğinin 2021 yılında 8,1 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğunu duyurdu.

Hava kirliliği bir yılda 8,1 milyon kişinin sonu oldu
20 Haziran 2024 16:12
41

Dünya genelinde havanın kalitesini analiz eden sivil toplum kuruluşu olan Küresel Havanın Durumu, 2021 yılının raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor sonuçlarına göre 8,1 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğu duyuruldu.

Küresel Havanın Durumu, her ülke için hava kalitesinin, sağlık düzeylerinin ve eğilimlerinin kapsamlı bir analizini tek bir yerde topluyor. Dünya genelinde hava kirliliğinin analiz edildiği son yayınlanan rapora göre hava kirliliğinin 2021 yılında 8,1 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Aynı raporda yer alan bilgilere göre ölümlerin yanı sıra milyonlarca insanın hava kirliliği yüzünden kronik hastalıklara yakalandığı vurgulandı.

UNICEF ortaklığıyla ilk kez hazırlanan rapor, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, astım ve akciğer hastalıkları gibi sağlık etkileri nedeniyle özellikle 5 yaş altındaki çocukların savunmasız durumda kaldığına dikkat çekti. Hava kirliliği nedeniyle oluşan hasarların anne karnında başladığı belirtilen raporda “2021’de hava kirliliğine maruz kalma, beş yaşın altındaki 700 binden fazla çocuğun ölümüyle ilişkilendirildi; bu da hava kirliliğini, yetersiz beslenmeden sonra bu yaş grubu için dünya çapında ölüm açısından ikinci önde gelen risk faktörü haline getirdi” ifadeleri yer aldı.

RAPOR SONUÇLARINDA EV İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ DE YER ALDI

Hava kirliliğine bağlı çocuk ölümlerinin 500 bini, çoğunlukla Afrika ve Asya’da kapalı mekanlarda hava kirletici yakıtlarla yemek pişirmekten kaynaklanan ‘ev içi hava kirliliği’ ile bağlantılı olduğu aktarıldı.

Hava kirliliği raporunda geniş kapsamlı sonuçların meydana geldiğine şu açıklamalarla dikkat çekildi:

“Rapor, dünya çapında 200’den fazla ülke ve bölgeye ait verileri içeriyor; bu veriler, dünyadaki hemen hemen her insanın her gün sağlıksız seviyelerde hava kirliliği soluduğunu ve bunun da sağlık açısından geniş kapsamlı sonuçları olduğunu gösteriyor.”

KAYNAK: DHA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.