Dolar 32,6146
Euro 35,3119
Altın 2.474,86
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

AB, Fransa ve diğer altı üyeye bütçe disiplini uygulayacak

AB, Fransa ve diğer altı üyeye bütçe disiplini uygulayacak

AB, Fransa ve diğer altı üyeye bütçe disiplini uygulayacak
19 Haziran 2024 14:20
39

Avrupa Komisyonu bugün, bütçe açığı limitlerini aştıkları gerekçesiyle Fransa ve diğer altı AB ülkesine karşı disiplin tedbirleri başlatma niyetinde olduğunu açıkladı. Büyük ölçüde COVID-19 salgını ve Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgalini takip eden enerji krizinin bir sonucu olan açıklar, AB’nin yürütme organını harekete geçmeye sevk etti.

Aşırı açık prosedürü olarak bilinen bu tedbirlerle karşı karşıya olan ülkeler arasında Belçika, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya’nın yanı sıra AB’nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa da yer alıyor. Bu prosedür, başlangıçta aşırı borçlanmayı engellemek üzere tasarlanmış olan AB’nin mali kurallarının 2020’de askıya alınması ve ardından reforma tabi tutulmasından bu yana türünün ilk örneği.

Fransa’nın bütçe açığı 2023 yılında gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) %5.5’i seviyesindeydi ve 2024 yılında %5.3’e düşeceği tahmin ediliyor. Bu rakamlar AB’nin bütçe açığı tavanı olan GSYH’nin %3’ünü aşmaktadır. Ayrıca, Fransa’nın kamu borcu 2023’te GSYH’nin %110.6’sına yükselirken, 2024’te %112.4’e, 2025’te ise %113.8’e yükselerek AB’nin %60 olan sınırının iki katına yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti, partisinin Avrupa seçimlerindeki kötü performansına tepki olarak 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında erken genel seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Yaklaşan seçimler ve Avrupa Komisyonu ile müzakereler, yeni Fransız hükümetinin İstikrar ve Büyüme Paktı ile uyumlu orta vadeli bir mali strateji geliştirmesini gerektirecek.

Komisyon, Fransa’nın bütçe açığını ve borç seviyesini düşürmesi için yedi yıllık bir plan önerecek ve bu planla ilgili görüşmeler önümüzdeki birkaç ay içinde yapılacak. Bir Fransız maliye bakanlığı yetkilisi, seçim sonrası kurulan hükümetin bu strateji konusunda Komisyon ile koordinasyondan sorumlu olacağını belirtti.

Ancak Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin anketlerde önde gitmesi nedeniyle Komisyon kendisini daha fazla Euro şüphecisi ve korumacı bir ekonomik duruşu tercih eden bir hükümetle karşı karşıya bulabilir. Le Pen’in partisi emeklilik yaşının düşürülmesini, enerji fiyatlarının azaltılmasını ve kamu harcamalarının arttırılmasını savunuyor ve bu da piyasalarda Fransa’nın mali sağlığına ilişkin endişelere yol açıyor.

Yatırımcılar geçen hafta siyasi belirsizliğe Fransız varlıklarını satarak tepki verdi ve bu da Fransız tahvil faizlerinde 2011’den bu yana en büyük haftalık artışa ve banka hisselerinin değerinde düşüşe yol açtı. Bu gelişmelerin tam etkisi, Fransa ulusal seçimlerine yaklaşırken ve Avrupa Komisyonu ile mali konsolidasyon görüşmelerine girerken ortaya çıkacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.