Dolar 32,6201
Euro 35,3588
Altın 2.473,89
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Goldman ABD İstihdam Sektörünün Dönüm Noktasına Ulaştığını Belirtiyor, İki Faiz İndirimi Öngörüsünü Koruyor

Goldman ABD İstihdam Sektörünün Dönüm Noktasına Ulaştığını Belirtiyor, İki Faiz İndirimi Öngörüsünü Koruyor

Goldman ABD İstihdam Sektörünün Dönüm Noktasına Ulaştığını Belirtiyor, İki Faiz İndirimi Öngörüsünü Koruyor
18 Haziran 2024 18:50
38

Goldman Sachs analistlerinin Pazartesi günü yayınladıkları bir rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işgücü piyasası, Federal Rezerv’in faiz indirimlerine ilişkin kararlarını etkileyebilecek çelişkili göstergelerle önemli bir karar noktasına ulaştı.

Mayıs ayı istihdam raporu güçlü istihdam artışını teyit etti, ancak işgücü piyasası ölçütlerindeki farklılıklar ileride zorluklar olabileceğine işaret ediyor.

Analistler, açık iş sayısı ile işsiz sayısı arasındaki farkın pandemi öncesindeki seviyeye döndüğünü ve bu normale dönüşün sorunsuz gerçekleştiğini gözlemledi. Ancak, işçi talebinin azalıyor olabileceğine dair işaretler de var.

Goldman Sachs analistleri raporlarında, “Eğer durum böyleyse, işgücü piyasası, işçi talebindeki daha belirgin bir düşüşün sadece açık iş pozisyonlarını değil, gerçek istihdam rakamlarını da etkileyebileceği ve dolayısıyla işsizlik oranında daha önemli bir artışa yol açabileceği bir dönüm noktasında olabilir” diye yazdı.

Son istatistikler, işsizlik başvurularının sayısında bir artışa ve istihdam anketi endeksinde bir azalmaya işaret ediyor ki bu da işgücü talebinde potansiyel bir duraklama ya da hafif bir düşüşe işaret ediyor.

Ekonomik performans işgücü talebini etkileyen önemli bir faktör olmaya devam ediyor ve Goldman Sachs, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinde 2023’ün ikinci yarısında %4,1’den 2024’ün ilk yarısında öngörülen %1,7’ye önemli bir düşüş olduğunu kaydetti.

Banka, yılın ikinci yarısında, özellikle finansal koşulların iyileşmesi nedeniyle ekonomide ılımlı bir toparlanma öngörürken, büyümedeki genel düşüşün devam etmesi muhtemeldir. Reel gelirdeki büyümenin azalması, tüketici güveninin düşmesi ve yaklaşan seçimler nedeniyle artan belirsizlik gibi unsurlar iş yatırımlarını daha da azaltabilir.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2024 yılında sadece bir faiz indirimi öngören beklenmedik derecede iddialı projeksiyonuna rağmen Goldman Sachs, Eylül ve Aralık aylarında öngörülen iki faiz indirimi tahminini koruyor.

Şirket bu görüşüne üç ana neden gösterdi: Sekiz üyenin muhtemelen iki indirim öngördüğü tek faiz indirimi tahmininin temkinli doğası; en son teşvik edici enflasyon rakamlarını tam olarak dikkate almamış olabilecek tahminlerin zamanlaması ve GSYİH büyümesinde veya işgücü talebinde önemli bir zayıflama olması halinde Federal Rezerv yetkililerinin hızlı hareket etme olasılığı.

Analistler, “Onlu Grup ülkelerinden dört merkez bankası – Avrupa Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası, İsveç Riksbank ve İsviçre Merkez Bankası – faiz oranlarını düşürmeye başladı; İngiltere Merkez Bankası’nın 1 Ağustos’ta, ABD Merkez Bankası’nın ise 18 Eylül’de bunu takip etmesi bekleniyor” dedi.

“Neredeyse tüm durumlarda, büyüme ve istihdamda önemli olumsuz sürprizler olmadığı sürece, her alternatif toplantıda 25 baz puanlık indirimlerle indirim oranının temkinli olması bekleniyor.”

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.