Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Airbus, Brezilya’da yabancı havayolları için pazar engellerine dikkat çekiyor

Airbus, Brezilya’da yabancı havayolları için pazar engellerine dikkat çekiyor

Airbus, Brezilya’da yabancı havayolları için pazar engellerine dikkat çekiyor
18 Haziran 2024 01:23
58

Airbus’ın ülkedeki başkanına göre, zorlu pazar koşulları yabancı havayolu şirketlerinin Brezilya’da operasyon kurmasını engelliyor. Yabancı yatırımcıların Brezilya’daki havayollarına tamamen sahip olmalarına olanak tanıyan mülkiyet kısıtlamalarının 2018’de kaldırılmasına rağmen, pazar hala esas olarak üç yerel şirket tarafından kontrol ediliyor: Azul, Gol ve LATAM.

Airbus’ın Brezilya’daki yöneticisi Gilberto Peralta, geçen hafta yaptığı açıklamada, adli belirsizlik ve yüksek yakıt fiyatlarının uluslararası taşıyıcılar için önemli bir caydırıcı unsur olduğunu belirtti. Brezilyalı müşteriler sık sık havayolu şirketlerine karşı yasal işlem başlatıyor ve ülkenin güçlü tüketici korumaları, uçuş gecikmeleri veya iptalleri gibi konularda dava açılmasını kolaylaştırıyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) daha önce Brezilya devlet petrol şirketi Petrobras’a yakıt maliyetlerini düşürmesi çağrısında bulunmuş ve kerosen fiyatlarını “aşırı yüksek” olarak nitelendirmişti. Buna karşılık Petrobras, bu ayın başlarında Brezilya’daki jet yakıtı fiyatlarının 2024 yılında %8,8 oranında düştüğünü açıkladı.

Bu zorluklara rağmen Airbus, ayda 60 ila 65 uçaklık küresel üretim kapasitesini koruyor ve bunu 2025 sonu veya 2026 başında ayda 75 uçağa çıkarmayı planlıyor. Airbus siparişlerinin çoğunluğu Asya, ABD ve Avrupa’dan geliyor, ancak Brezilya’da Azul ve LATAM önümüzdeki yıllar için 100’den fazla uçak siparişi verdi.

Boeing’de teslimat gecikmelerine yol açan son kalite kriziyle ilgili olarak Peralta, rakibin istikrara kavuşmasını umduğunu ifade ederek, “Eminim bunu düzelteceklerdir… Bu pazar için iyi değil, çünkü güvensizlik yaratıyor ve kullanıcılar arasında endişe yaratıyor” dedi.

Airbus’ın yorumları, havacılık endüstrisinin karmaşık bir küresel manzarada gezinmeye devam ettiği ve Brezilya’daki pazar dinamiklerinin daha geniş zorlukların bir mikrokozmosunu temsil ettiği bir dönemde geldi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.