Dolar 32,5291
Euro 35,3100
Altın 2.466,52
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Çin’de Mayıs ayında sanayi büyümesi durakladı, perakende satışlar parladı

Çin’de Mayıs ayında sanayi büyümesi durakladı, perakende satışlar parladı

Çin’de Mayıs ayında sanayi büyümesi durakladı, perakende satışlar parladı
17 Haziran 2024 13:21
39

Mayıs ayında Çin’in sanayi üretimi öngörülen büyüme rakamlarını karşılayamayarak emlak sektöründeki düşüşün devam ettiğine dair işaretler verdi ve ekonomik büyümeyi desteklemek için Pekin’den daha fazla politika desteği talep edilmesine yol açtı. Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), sanayi üretimindeki artışın beklenen %6,0’lık artışın gerisinde kaldığını bildirdi.

Daha olumlu bir gelişme olarak, Mayıs ayında perakende satışlar yıllık bazda %3,7 artış kaydederek beklentileri aştı; bu artış Nisan ayındaki %2,3’lük artışa kıyasla hızlandı ve Şubat ayından bu yana kaydedilen en hızlı büyümeye işaret etti. Bu performans, beş günlük resmi tatilin etkisiyle %3,0 olarak tahmin edilen büyümenin üzerine çıkılmasına bağlandı.

Bir diğer önemli ekonomik gösterge olan sabit varlık yatırımları Ocak-Mayıs 2024 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,0 oranında artmıştır. Bu artış, beklenen %4,2’lik artışın biraz altında kaldı ve Ocak-Nisan döneminde kaydedilen %4,2’lik büyümeden yavaşlama gösterdi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ekonomisi, emlak piyasasındaki gerileme, yüksek yerel yönetim borçları ve deflasyonist baskılar gibi birçok olumsuzlukla karşı karşıyadır. Bu faktörler dengesiz ekonomik büyümeye katkıda bulunmakta ve mali ve parasal politika desteğinin artırılması çağrılarına yol açmaktadır.

Bu zorluklara rağmen, Çin Halk Bankası (PBOC), merkez bankasının para politikasını gevşetme kabiliyetini kısıtlayan daralan faiz marjları ve zayıflayan para birimine ilişkin endişeler nedeniyle analistlerin tahmin ettiği gibi Pazartesi günü temel politika faiz oranını korudu.

Çin ekonomisi 2024’ün ilk çeyreğinde %5,3’lük büyüme ile beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi ancak hükümetin yaklaşık %5’lik yıllık büyüme hedefine ulaşmak analistler tarafından iddialı olarak değerlendiriliyor.

Yavaş iç performansın aksine, Çin’in ihracatı Mayıs ayında daha güçlü küresel talep sayesinde beklenenden daha hızlı büyüdü. Ancak ithalattaki büyüme, devam eden emlak sektörü krizi nedeniyle iç talepteki durgunluğu yansıtacak şekilde önemli ölçüde yavaşladı.

Ocak-Mayıs döneminde yıllık bazda %10,1’lik düşüşle, Ocak-Nisan döneminde görülen %9,8’lik düşüşten daha sert bir düşüş gösteren emlak yatırımı rakamları da zorlukları gözler önüne seriyor. Hükümet, peşinat zorunluluğunu azaltarak ve ipotek faiz oranları için taban oranını kaldırarak emlak sektöründeki gerilemeyi hafifletmeye çalışmıştır.

Ayrıca, merkez bankası geçen ay satılamayan konut stokunun satışını hızlandırmaya yardımcı olmak için uygun fiyatlı konutlara yönelik bir yeniden kredi programı başlattı.

Çin’de iş piyasası istikrarını korudu ve ülke çapında ankete dayalı işsizlik oranı Mayıs ayında Nisan ayına göre değişmeyerek %5,0 seviyesinde sabit kaldı. Hükümet, özellikle büyük projelerde daha fazla iş fırsatı yaratmayı ve özellikle gençler arasında iç talebi canlandıracak önlemler almayı taahhüt etmiştir. Ayrıca, büyümeyi desteklemek için daha fazla mali teşvik sözü verildi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.