Dolar 32,9704
Euro 35,3552
Altın 2.458,10
BİST 10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C
Paz 30°C

Yaz Aylarının Kâbusu Sivrisinek Isırıkları Neden Günlerce Tatlı Tatlı Kaşınır? (Aslında Kaşınmazsa Tehlikeli!)

Yazın gelmesiyle hepimizin ortak kâbusu sivrisinekler de ortaya çıkmaya başladı. Isırıklarının ne kadar sinir bozucu olduğunu söylememize bile gerek yok. Peki ısırdıkları yer neden deli gibi kaşınıyor?

Yaz Aylarının Kâbusu Sivrisinek Isırıkları Neden Günlerce Tatlı Tatlı Kaşınır? (Aslında Kaşınmazsa Tehlikeli!)
16 Haziran 2024 17:24
19

Normal bir böcek ısırığı belki bu kadar çok kaşınmazken sivrisinek ısırığının kaşıntısı günler, hatta haftalar sürüyor.

Aslında bu kaşıntının sebebi çok basit: Vücudun savunma mekanizması!

Kanımızı emmek için ortalıkta cirit atan sinekler, neden bunca kaşıntıya neden oluyor?

Bazen sivrisineğin bizi ısırdığını bile fark etmeyiz, kaşındığımızda ısırıldığımızı anlarız. Aslında bunun sebebi çok basit. Kaşıntı, sivrisineğin tükürüğüne karşı vücudumuzun gösterdiği alerjik bir reaksiyon.

Evet, doğru duydunuz: Tükürük! Sivrisinekler, kan emerken bir tür ince hortumla bu işi görüyorlar. Bu hortumla kanı emerken cildimize tükürük enjekte ediyorlar. Bu tükürük, kanlarını daha kolay emmelerine yardımcı olur.

Bu tükürük, kanın pıhtılaşmasını engellerken bizim de ısırıldığımızı hissetmememizi sağlıyor.

Normalde zararsız olan bu tükürük, vücudumuzla birleşince alerjik reaksiyon göstererek deli gibi kaşıntıya sebep oluyor. İşte sonucunda da o malum kızarıklık, şişme ve kabartı gibi belirtiler gösteriyor.

Vücut, histamin salgılayarak yabancı proteinlere karşı kendini koruyor. Siz de olabildiğince kendinizi sivrisineklerden korumaya çalışın, aksi hâlde hiç istenmeyen sonuçlar da doğabilir!

Kaynaklar: Britannica, MedicalNews

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.