Dolar 32,9041
Euro 35,3687
Altın 2.460,76
BİST 10.684,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C

Sebebini Öğrenince Yeni Fobi Açılabilir: Uçak Koltuklarının Aslında Neden ‘Ters’ Olması Gerekiyor?

Arka arkaya bakan koltuklara sahip ulaşım araçlarının çok daha güvenli olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlandı ancak hoşunuza gitmeyecek bir sebepten dolayı uçaklarda tercih edilmiyor.

Sebebini Öğrenince Yeni Fobi Açılabilir: Uçak Koltuklarının Aslında Neden ‘Ters’ Olması Gerekiyor?
16 Haziran 2024 11:37
44

Belediye otobüslerinde veya trenlerde, sırt sırta vermiş koltuklara rastlamak mümkün. Üstelik en önemlisi güvenlik olmak üzere birçok avantajı bulunuyor.

Güvenliği artırmasına rağmen neden uçaklarda koltuklar böyle değil? Tadınızı kaçırabilecek sebebini açıklayalım.

Arka arkaya bakan koltuklar çok daha güvenli.

Michigan Üniversitesinde ulaşım güvenliği üzerine çalışan araştırmacı Richard Snyder, “Arka arkaya bakan oturma düzeni, darbeye karşı koruma sağlamanın en temel yollarından.” demişti. 

Uçaklarda da arkaya bakan koltuklar sayesinde kazalardan canlı çıkma olasılığı 10 kat daha artabilir. Ani duruşlarda sırt, boyun, baş, kol ve bacak için çok daha fazla koruma sağlar.

Peki hava yolları neden bu oturma düzenini kullanmıyor?

Airbus pilotu Dan Boland, bu konu hakkında şunları söylemişti: “Bir çarpışma anında yolcunun ağırlık merkezi daha yüksek olur ve koltuk daha fazla yük alır. Bu nedenle koltuğun kendisinin, bağlantı noktalarının ve uçağın zeminin daha çok yük alması gerekir. Bu da uçağın ağırlığını ve dolayısıyla yakıt tüketimini artırır.”

Kısacası ters duran koltukların güvenlik açısından çok daha iyi olduğu bilimsel araştırmalarla da kanıtlandı ancak maliyet sebebiyle kullanılmıyor. İstisnai olsa da yukarıdaki TikTok videosunda görebileceğiniz üzere bazı uçaklarda varmış.

Kaynaklar: Newsweek, The Telegraph

Havacılıkla ilgili diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayın:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.