Dolar 32,9041
Euro 35,3687
Altın 2.460,76
BİST 10.684,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C

Robotlar İnternet Sitelerindeki “Ben Robot Değilim” Kutucuğuna Nasıl Oluyor da Tıklayamıyor?

İnternette gezinirken karşınıza çıkan reCAPTCHA kutucuklarını mutlaka görmüşsünüzdür. Peki, neden robotlar bu kutucuklara tıklayamıyor?

Robotlar İnternet Sitelerindeki “Ben Robot Değilim” Kutucuğuna Nasıl Oluyor da Tıklayamıyor?
16 Haziran 2024 10:06
50

İnternette neredeyse her sitede karşımıza çıkan reCAPTCHA, aslında bize göre epey basit değil mi? Ancak aynı şeyi robotlar için söyleyemeyiz.

Peki ama neden? Aslında bu sorunun cevabı oldukça ilginç ve karmaşık.

Google tarafından sağlanan bu hizmet, web sitelerini istenmeyen trafikten korumak için kullanılır.

reCAPTCHA, eski CAPTCHA sisteminin yerini aldı. CAPTCHA sistemi, çeşitli harf ve rakamları çözmenizi isteyen zorlu testler içeriyordu.

Sistem, zamanla robotlar tarafından çözülebilir hâle geldi ve Google, daha gelişmiş bir sistem olan reCAPTCHA’yı devreye soktu.

reCAPTCHA kutucukları, bir insanın mı yoksa bir robotun mu tıkladığını anlamak için tıklamanın hızını ve verimliliğini değerlendirir.

İnsanlar, fareyi yavaş ve rastgele hareket ettirirler. Bu yüzden testler, tıklamanın hızını ve doğruluğunu analiz ederek karar verirler. Robotlar ise hızlı ve etkili tıklamalar yaparlar ki bu da onları ele verir.

Kutucuklar, kullanıcıları bazen görsel bulmacalarla karşı karşıya bırakır. Bulmacalar, tüm motosiklet veya sokak lambası içeren resimleri seçmenizi isteyebilir. Testler, robotların görselleri insan kadar iyi algılayamamasından dolayı kullanılır.

Bazı web siteleri, görünmez CAPTCHA sistemlerini kullanmaya başladı.

Sistemler, kullanıcıların tarayıcı geçmişi, çerezler, fare hareketleri gibi bilgileri analiz ederek kullanıcıların insan mı yoksa robot mu olduğunu belirler.

Google’ın reCAPTCHA Enterprise sistemi, kullanıcıların bilgilerine dayalı olarak puan verir ve bu puan, kullanıcının insan mı yoksa bot mu olduğunu belirler.

Yani kısaca robotlar her zaman insanlardan daha hızlı ve verimli oldukları için bu testleri geçemezler.

Kaynaklar: Medium, Enterprise

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.