Dolar 32,9041
Euro 35,3687
Altın 2.460,76
BİST 10.684,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C

İlk Windows 11 Copilot+ bilgisayar test sonuçları kafa karıştırdı

Microsoft’un yapay zeka uygulamalarına odaklanmış yeni ARM işlemcili PC konsepti CoPilot+ ilk sahipleriyle buluşmaya başladı. Ama ilk test sonuçları, kafaları karıştıracak cinsten…

İlk Windows 11 Copilot+ bilgisayar test sonuçları kafa karıştırdı
16 Haziran 2024 11:37
40

Microsoft’un, yapay zeka çağında kullanıcılara yapay zeka işlemlerinde avantaj kazandırması için tasarladığı Copilot+ PC’leri henüz tüm kullanıcıların eline ulaşmadı. Ancak şanslı bir kullanıcı PC’yi erkenden edinmeyi başardı.

PC’nin yeni sahibi ilk Copilot+ bilgisayarını, yani Snapdragon X Elite işlemcili Samsung Galaxy Book 4 Edge‘i satın aldı ve hemen test etmeye koyuldu.

Qualcomm, Windows PC’ler için yeni parlak çiplerini sergilediğinde, Geekbench’te tek çekirdekte yaklaşık 3.000 ve çok çekirdekte 15.000’in üzerinde gibi oldukça etkileyici sonuçlar vaat etti. Ancak reddit kullanıcısı cponica23’ün yaptığı ilk teste göre Elite X1E-78-100, tek çekirdek testinde 1.841 ve çoklu çekirdek testinde 11.537 puan aldı; bu da vadedilen değerlerden oldukça uzak rakamlar. Aslında bu test sonuçları, Apple’ın 2020’de çıkardığı A14 işlemcilerinden daha düşük.

Görev Yöneticisi’ni incelediğimizde ise yeni bir hayal kırıklığı yaşanıyor zira cihazın yine X1E-78100 modeli için vaat edilen 3,4 GHz’den çok uzakta, maksimum 2,5 GHz’de çalıştığı görülüyor. Bu yavaş hız, işlemcinin vadedilen performansı neden yakalayamadığını açıklayabilir. Bir diğer tahmin ise Samsung’un daha iyi pil ömrü elde etmek için CPU’nun gücünü kısmış olabilmesi. Ancak Copilot+ PC’lerin asıl vurucu kısmı olan NPU için henüz bir test yapılmadı.

Yargıya varmak için çok erken

Fakat şunun altını çizmek gerekiyor, bu test çok yüzeysel ve henüz piyasaya çıkan PC’nin performansını iyileştirmek için Microsoft, Qualcomm ve Samsung’un performans güncellemeleri yayınlaması da çok muhtemel görünüyor. Dolayısıyla CoPilot+ PC’ler için kesin bir yargıya varmak için henüz çok erken. Ayrıca, yapay zeka uygulamalarının nasıl bir performans göstereceğini görmek de büyük önem taşıyor. Dolayısıyla Copilot+ PC’lere bir şans verelim ve bekleyelim, bakalım karşımıza nasıl bir cihaz çıkacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.