Dolar 32,9367
Euro 35,3966
Altın 2.461,52
BİST 10.767,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 28°C

Hisseleriyle Sık Sık Gündeme Gelen Yatırımcıların Gözdesi SASA’nın Azim ve Kararlılıkla Dolu Kuruluş Öyküsü

Yatırımcıların gözdesi olan ve hisseleriyle sık sık gündem yaratan SASA Polyester’in kuruluş öyküsü, azmin ve ileri görüşlülüğün neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden biri. Bu içerikte, SASA’nın ilham veren kuruluş öyküsünü inceleyeceğiz.

Hisseleriyle Sık Sık Gündeme Gelen Yatırımcıların Gözdesi SASA’nın Azim ve Kararlılıkla Dolu Kuruluş Öyküsü
16 Haziran 2024 13:22
52

Her büyük başarının ardında güçlü bir vizyon, kararlılık ve cesur adımlar yatar. SASA Polyester’in hikâyesi de tam olarak bu şekilde Özdemir Sabancı’nın güçlü öngörüleri sayesinde başlıyor.

O yıllarda Türkiye’nin tekstil sanayisinin kalbi olan Adana’da başlayan bu yolculuk, zamanının ötesinde düşünen Özdemir Sabancı’nın vizyonuyla şekilleniyor ve dev bir şirket doğuyor.

Özdemir Sabancı polyesterin pamuğun yerini alacağına inanarak bir polyester fabrikası kurmaya karar vermişti.

1966 yılında Özdemir Sabancı, babası Hacı Sabancı’ya bir polyester fabrikası kurma fikrini sunduğunda, Hacı Sabancı bu fikre pek sıcak bakmamıştı.

Sebebiyse Adana’nın, o dönemde pamuk üretiminin merkezi olması sebebiyle polyesterin bu bölgede başarılı olma şansının çok düşük olduğunu düşünmesiydi.

Ancak Özdemir Sabancı, polyesterin gelecekte pamuğun yerini alacağını öngörmüştü ve bu öngörüsünde haklı çıktı.

Ardından SASA’nın kuruluşu için gerekli adımlar atıldı.

İlk olarak Sakıp Sabancı’nın da içinde bulunduğu bir ekip ile fabrika için gerekli makinelerin satın alınması için görüşmelere başlandı.

Ancak bazı sorunlar vardı. Sabancı’ların elinde ne bir fizibilite raporu vardı ne de sektör hakkında deneyimleri…

Fakat işe bir yerden başlamak gerekiyordu ve ICI isimli bir şirket ile lisans ve teknoloji anlaşması imzalanarak Türkiye’nin ilk sentetik elyaf fabrikasının temelleri atıldı.

Sonrasında bir efsaneye dönüşecek olan SASA, 1969 yılında ticari faaliyetlerine başladı ve kısa sürede büyük başarıya ulaştı.

Bu başarı herkesin dikkatini çekmişti. 2000 yılındaysa kimya devi DuPont ile ortaklık yapıldı.

Bu ortaklıkla şirket DupontSA ismini aldı ve bu SASA’nın uluslararası alanda tanınırlığını artırdı.

2004 yılında Sabancı Holding’in, DuPont’un hisselerini de satın almasıyla, SASA’nın ismi önce ADVANSA, sonra da SASA Polyester Sanayi A.Ş.olarak değiştirildi.

Ancak, Sabancı Holding’in farklı iş kollarına odaklanma stratejisi, SASA’nın satışını gündeme getirdi.

Bu süreç sektörde büyük yankı uyandırdı ve oldukça tartışmalı geçti. Çünkü kimse SASA’nın yabancıların eline geçmesini istemiyordu.

Bir dönem yabancı bir şirkete satışı gündeme gelse de daha sonra 2015 yılında Türk bir yatırımcıya satılan SASA’nın kıymeti bilindi ve yapılan dev yatırımlarla bugün yatırımcıların gözde şirketlerinden biri olmayı başardı.

SASA’nın satışı bugün Sabancı’ların en büyük pişmanlığı olarak anılıyor… SASA’nın satılışını detaylıca kaleme aldığımız aşağıdaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Türk şirketleriyle ilgili diğer içeriklerimiz:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.