Dolar 32,9398
Euro 35,2932
Altın 2.456,99
BİST 10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C

Bilim İnsanları, Algleri Kullanarak “Karbon Negatif” Enerjinin Yolunu Açtı

Dünyadaki yaşam üzerinde önemli yeri olan algler, yenilenebilir enerji için de kritik bir atılımı mümkün kılacak.

Bilim İnsanları, Algleri Kullanarak “Karbon Negatif” Enerjinin Yolunu Açtı
16 Haziran 2024 16:07
50

İklim değişikliği ve küresel ısınma, gün geçtikçe etkisini artırıyor ve iklim değişikliği ile mücadele için yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Bilim insanları, karbon-negatif yenilenebilir enerji için beklenmedik bir kaynak keşfetti: denizlerin oksijen kaynağı olan algler. 

Çok sayıda farklı organizmadan oluşan algler, fotosentetik özellikleri ile dikkatleri çekiyor. Yani güneş ışığı, su ve karbondioksiti kullanarak oksijen ve enerji üretiyorlar. Bilim insanları, bu süreci kullanabilirlerse atmosferdeki karbonu da yakalayabileceklerine inanıyordu. Algler bu yolu açıyor.

Karbon-negatif enerji üretimi

Concordia Üniversitesi’ndeki Optik-Biyo Mikrosistemler Laboratuvarı’ndan Kirankumar Kuruvinashetti önderliğinde yapılan çalışma ile algler mikro fotosentetik güç hücresi oluşturulmasında kullanıldı. Kuruvinashetti,  “Fotosentez oksijen ve elektron üretir. Modelimiz elektronları hapseder, bu da elektrik üretmemizi sağlar,” dedi.

Bu modelde, her biri sadece 2 santimetreye 2 santimetre ökçülerinde anot ve katot kullanıldı. İki plaka ise bir zar yardımıyla ayrıldı. Algler fotosentez yaptıklarında elektronlar salınır ve zarın her iki tarafında bulunan mikroelektrotlar anot odacığında bir çözeltide süspanse edildi. Ayrıca bu yöntemde doğrudan güneş ışığına da gerek duyulmuyor. 

Araştırmacılara göre alglerin bu şekilde kullanılması mevcut bazı yenilenebilir üretim süreçlerinden daha güvenli ve sürdürülebilir özelliklere sahip. Çalışmanın baş yazarı Muthukumaran Packirisamy, “Sistemimiz, fotovoltaik hücrelerin gerektirdiği silikon üretim teknolojisi için gereken tehlikeli gazları veya mikro lifleri kullanmaz. Ayrıca, silikon bilgisayar çiplerinin dönüştürülmesi kolay değildir. Biz biyouyumlu polimerler kullanıyoruz, böylece tüm sistem kolayca parçalanabilir ve üretimi çok ucuzdur.” ifadelerini kullandı. 

Araştırma Energies’de yayımlandı. 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.