Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Robot isyanına ilk adım mı? Bir araya gelip birlikte hareket eden robotlar tanıtıldı

1X isimli bir şirket, beraber çalışarak ev işlerini yapan robot uşaklarını tanıttı. İlk bakışta sevimli gibi görünen bu gelişme, bazılarının aklına “robot isyanı için ilk adım mı?” sorusunu getirebilir.

Robot isyanına ilk adım mı? Bir araya gelip birlikte hareket eden robotlar tanıtıldı
13 Haziran 2024 00:36
74

Yapay zekanın insanlığı devirmesi hakkında pek çok tartışma bulunuyor. Ancak, yapay zeka ve robotların insanlığı bir felakete götüreceğine dair düşünceleriniz ne olursa olsun, son yıllarda robotik ve yapay zeka alanında bazıları korkutucu da olabilen pek çok harika gelişme yaşandı. İlk yapay zeka uşaklarının birlikte çalışarak bir evi temizlediğini gösteren son gelişmenin hangi grupta olduğu ise tartışılabilir.

1X’in en yeni Eve serisinin parçası olan yeni robot uşaklar, sesle kontrol edilebilen bir grup insansı robottan oluşuyor. Bu gösterimin belki de en etkileyici yanı, robotların hepsinin birlikte çalışıyor gibi görünmesi olabilir. 1X, aynı anda 15’e kadar robotun birlikte çalışabileceğini söylüyor.

1X, “sesle kontrol edilen doğal dil arayüzünün” bu ilk AI uşakların eğlenceli bir özelliği olduğunu söylüyor. Bu sistem, birden fazla komutu bir araya getirerek robotları kontrol etmek için onlara her seferinde tek bir görev vermekten daha kullanışlı bir yaklaşım yaratıyor. Başka bir deyişle, Eve robotları birden fazla adım içeren karmaşık hedefleri anlayabiliyor ve şu andaki birçok robotun sadece basit komutları ve hedefleri algılayabildiği düşünülürse oldukça etkileyici bir başarı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Bu robotların tümü 187 santimetre boyutunda ve altı saate kadar çalışabiliyor. Saatte 15 kilometre hıza kadar hareket edebilen bu robotlar, en fazla 15 kilograma kadar ağırlık taşıyabiliyor. Ayrıca, Tesla’nın çeşitli elektrikli araçları için kullandığına benzer bir sinir ağı sistemi sayesinde Eve’i uzaktan kontrol etmeniz de mümkün.

1X bu robotları geliştirmeye devam etmeyi planlıyor ve robotlara daha fazla özerklik sağlayacak yeni dil modelleri için destek eklemeyi amaçlıyor. Elbette robotların sınırlı bile olsa özerkliğe sahip olabilmesi ve bir araya gelerek hareket edebilmeleri, pek çok insanın aklına felaket senaryolarını getireceği için oldukça korkutucu da olabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.