Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Alo Fetva hattından ‘kırık boynuzlu kurbanlık sorusuna’ cevap

Tokat’taki kurban pazarında 4 boynuzlu hayvanın boynuzunun kırılması durumunda kurban edilip edilemeyeceği tartışmasına son noktayı Alo Fetva hattı koydu. Yapılan görüşmede yetkili, kırığın yarıdan az olması halinde kurban edilebileceğini belirtti.

Alo Fetva hattından ‘kırık boynuzlu kurbanlık sorusuna’ cevap
13 Haziran 2024 14:07
44
İHA

Tokat’ın Bağlarbaşı köyünde hayvan besiciliği ile uğraşan Mehmet Koçak, çiftliğinde ender görülen bir olayla karşılaştı.

Koçak, kuzularından birinde diğerlerinden farklı olarak dört boynuz yeri olduğunu fark etti. Bu yıl aynı koyundan bir kuzu daha alan Koçak, bu kuzunun da dört boynuzlu olduğunu gördü.

68 yıldır hayvancılıkla uğraşan tecrübeli besici, durumu veterinerine danışarak bunun nadir görülen ancak herhangi bir hastalık belirtisi olmadığını öğrendi.

Şu anda bir buçuk yaşında olan dört boynuzlu koç, ahırda diğer koyunlara liderlik yapıyor.

Haber şehirde tartışmayı da beraberinde getirdi

Şehirde yayılan bu haberle ilgili farklı bir tartışma gündeme geldi.

Tokatlılar, şehirdeki 4 boynuzlu koç haberlerinin ardından ilginç bir soruyla karşı karşıya kaldı.

“Boynuz kırılırsa kurban olur mu?”

Geleneksel olarak, kurbanlık hayvanların iki boynuzundan birinin kırılması durumunda kurban olamayacağı bilinirken, dört boynuzlu bir koçun bu durumu nasıl etkilediği merak konusu oldu.

Alo Fetva’ya sordular

Sofuoğlu, bu dini konuyu aydınlatmak için “Alo Fetva 190” dini soruları cevaplama hattını aradı.

Telefona cevap veren yetkili, Sofuoğlu’nun sorusunu dinledikten sonra, “Normalde boynuzu kırılmış olan hayvan eksik sayıldığı için kurban edilmez. Biraz daha teknik bir bilgi olduğu için ben sizi üst kurula yönlendireyim.” yanıtını verdi.

“Yarıdan az ise olur”

Yaklaşık 8 dakika süren beklemenin ardından başka bir yetkili telefona bağlanarak soruya son noktayı koyarak, “Kırık boynuz yarıdan az ise kurban olur.” cevabını verdi. Bu yanıtla birlikte, Sofuoğlu’nun merakı giderilmiş oldu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.