Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Adana’da sıcak hava karpuzları yaktı: Fiyatı iki katına çıktı

Son haftalarda mevsim normallerinin üzerinden seyreden hava sıcaklığı, çiftçilerin ekili ürünlerini de olumsuz etkilerken fiyatların artmasına neden oldu.

Adana’da sıcak hava karpuzları yaktı: Fiyatı iki katına çıktı
13 Haziran 2024 12:06
21
DHA

Hava sıcaklığının yükselmesi çiftçileri çileden çıkardı…

Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden Çukurova’da geçen ay etkili olan dolunun ardından son 1 haftadır mevsim normallerinin üzerinde seyrederek 45 dereceye ulaşan hava sıcaklığı, başta karpuz olmak üzere kavun, domates ve biber gibi ekili ürünlere zarar verdi.

Ekili ürünler sıcaktan yandı

Ovada 105 bin dekar alanda yetiştirilerek ülke ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan ve hasadı devam eden ürünlerin, bazı bölgelerde yaklaşık yarısı sıcaktan yanıp sarardı.

Fiyatlar iki katına çıktı

Tarlada zarar gören karpuzların kilogram fiyatı 2 kat artarak 6 liradan 12 liraya yükseldi.

Çiftçilerin çoğu sararmış ürünleri toplamazken, bazıları ise toplayıp daha ucuz fiyata sebze hallerine göndermeye başladı.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, güneş yanığı olan karpuzların göze hitap etmediği gibi tadının da bozulduğunu belirtti.

“Hasat edilecek ürünler de zarar görürse fiyatlar artmaya devam eder”

Bu tür ürünlerin alıcı bulmadığını söyleyen İncefikir, “Yakıcı sıcaklarla rekolte oldukça düştü ve bu da fiyatın ikiye katlanmasına neden oldu. Eğer bu ürünlerin arkasından hasat edilecek ürünler de zarar görürse fiyatlar artmaya devam eder ama sorunsuz bir hasat gelirse fiyatlar dengelenir. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aşırı sıcakları ve güneş yanığını sigorta kapsamına almıyor. TARSİM’in meteorolojik afetleri de sigorta kapsamına alması gerekiyor. Çiftçi düzenli olarak tarlasının bakımını yapıyor, ilaçlarını, gübrelerini bilimsel ölçülerde atıyor ama buna rağmen doğal afet söz konusu. Bu nedenle bakanlığın duyarlı davranıp üreticinin yanında olması gerekiyor.” dedi.

“40 ton ürün hasat edebildim”

Üretici Nuri Kılıç ise 100 dönümde karpuz ürettiğini ifade ederek, “Karpuzun durumu ortada. Yarısından fazlası yandı. 500-600 ton hasat bekliyordum ama yaklaşık 40 ton ürün hasat edebildim. Zararımız için devlet büyüklerimizden yardım bekliyorum.” diye konuştu.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.