Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Hindistan’da Mayıs ayı perakende enflasyonu hafif bir düşüşle %4,75’e geriledi

Hindistan’da Mayıs ayı perakende enflasyonu hafif bir düşüşle %4,75’e geriledi

Hindistan’da Mayıs ayı perakende enflasyonu hafif bir düşüşle %4,75’e geriledi
12 Haziran 2024 21:06
25

Hindistan’ın perakende enflasyonu Mayıs ayında marjinal bir düşüş yaşayarak Nisan ayındaki %4.83’e kıyasla hafif bir düşüşle %4.75 olarak kaydedildi. Bu rakam aynı zamanda 50 ekonomistten oluşan bir grup tarafından tahmin edilen %4,89’dan da düşüktür. Düşüşte çekirdek enflasyondaki azalma ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Yine de tüketici fiyat sepetinin neredeyse yarısını oluşturan gıda fiyatları yüksek kalmaya devam etmiştir.

Gıda enflasyonu Mayıs ayında yıllık bazda %8,69 oranında artarak bir önceki ayda gözlenen %8,70 oranındaki artışın bir miktar altında kalmıştır. Kasım 2023’ten bu yana gıda fiyatları yıllık %8’in üzerinde bir oranda artmaktadır. Özellikle, Nisan ayında %8,63 olan hububat fiyatları Mayıs ayında yıllık bazda %8,69’a yükselmiştir. Bakliyat fiyatları da artarak bir önceki aydaki %16,84’lük artışa kıyasla %17,14’e ulaşmıştır.

Sebze fiyatları Mayıs ayında %27,3 oranında artmıştır; bu yüksek bir artış olmasına rağmen bir önceki ay görülen %27,8’lik artışa göre hafif bir düşüştür. Hanehalkının gıda maddelerine yaptığı harcama da Mayıs ayında artarken, sebze ve bakliyat harcamaları bir önceki aya göre sırasıyla %3,2 ve %1,5 oranında artış gösterdi.

Küresel derecelendirme kuruluşu S&P’nin Hindistan kolu CRISIL’e göre, evde pişirilen vejetaryen bir yemeğin ortalama maliyeti, soğan, domates ve patates fiyatlarındaki artışın etkisiyle Mayıs ayında bir önceki yıla göre %9 oranında artmıştır.

Gıda fiyatlarını yönetme sorunu, Pazar günü üçüncü dönemine başlayan Başbakan Narendra Modi için bir öncelik olmaya devam ediyor. Yönetimi, temel malların maliyetini etkin bir şekilde kontrol edemediği için eleştirilere maruz kaldı.

Hindistan Merkez Bankası (RBI), olağanüstü sıcak bir yaz ve rezervuarlardaki düşük su seviyelerinin sebze ve meyveler de dahil olmak üzere yaz mahsullerinin üretimini etkileyebileceği konusunda uyardı. Perakende enflasyonu %4 seviyesinde tutmayı hedefleyen RBI, üst üste sekiz politika toplantısında temel faiz oranını korudu. Ekonomistler merkez bankasının faiz oranlarını yılın son çeyreğine kadar sabit tutacağını öngörüyor.

DBS Bank ekonomistlerinden Radhika Rao’nun belirttiğine göre, Mayıs ayında enflasyonda görülen hafif gevşemeye rağmen, bunun RBI’nin Ağustos ayında yapacağı politika gözden geçirmesini önemli ölçüde etkilemesi beklenmiyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.