Dolar 33,0836
Euro 36,0340
Altın 2.604,95
BİST 11.144,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 33°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
33°C
Parçalı Bulutlu
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 31°C

Japon hisse senetleri GSYİH revizyonu ile yükseldi

Japon hisse senetleri GSYİH revizyonu ile yükseldi

Japon hisse senetleri GSYİH revizyonu ile yükseldi
11 Haziran 2024 01:22
45

Asya piyasaları, yükselen tahvil faizleri, Avrupa’daki siyasi huzursuzluk, güçlü dolar ve ABD Merkez Bankası’nın yaklaşan politika kararına ilişkin beklentilerin yatırımcıları diken üstünde tutması nedeniyle Salı günü de temkinli bir işlem gününe hazırlanıyor. Temkinli havaya rağmen, Japon hisse senetleri olumlu ekonomik verilerin ardından haftaya kazançla başlayarak trendi tersine çevirdi.

Japonya’nın ilk çeyrek GSYH’sine ilişkin revize edilmiş rakamlar ilk bildirilenden daha güçlü gelerek piyasa duyarlılığını artırdı ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) haftanın ilerleyen günlerinde yapacağı toplantıda politika normalleşmesine devam edebileceği yönündeki spekülasyonları körükledi. Pazartesi günü 10 yıllık Japon Devlet Tahvili (JGB) getirisinde önemli bir sıçrama yaşandı ve getiri son iki ayın en büyük artışını kaydetti.

Ancak BOJ’un Mart ayında 2007’den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği tarihi faiz artışının ardından hemen yeni bir faiz artışına gitmesi beklenmiyor. Japon swap piyasaları yıl sonuna kadar toplam 25 baz puanlık faiz artışı öngörürken, bir sonraki 10 baz puanlık artışın BOJ’un Eylül toplantısında yapılması bekleniyor.

BOJ’un bu haftaki toplantısında tartışmaların, parasal teşvikleri gevşetmeye ve merkez bankasının 5 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak JGB alımlarını azaltmaya odaklanması daha muhtemel. Bu arada yen zayıflayarak Pazartesi günü dolar başına 157,00 seviyesinin altına geriledi ve kısa vadeli yörüngesi doların performansına bağlı görünüyor. ABD para birimi, bir önceki hafta iki ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra Pazartesi günü bir ayın en yüksek seviyesine ulaşarak yeniden yükselişe geçti.

Wall Street’teki rekor seviyeler ve yüksek Hazine getirileriyle desteklenen doların gücü, gelişmekte olan piyasa varlıkları üzerinde baskı yaratabilir. Japonya’nın görünümü iyileşiyor gibi görünürken, Çin varlıklarına yönelik duyarlılık ılımlı seyretmeye devam ediyor.

Hem CSI 300 endeksi hem de Şangay Bileşik endeksi geçtiğimiz Cuma günü son altı haftanın en düşük seviyesine geriledi. Çin piyasalarının Pazartesi günü kapalı olması nedeniyle Salı günkü açılışta, yatırımcıların kaçırdıkları iki küresel işlem seansını hesaba katmaları nedeniyle önemli bir hareketlilik yaşanabilir.

Salı gününün ekonomik takvimi nispeten hafif olup, Güney Kore’nin Nisan ayı cari hesap verileri, Filipinler’den ticaret rakamları ve Avustralya’nın Mayıs ayı iş dünyası güvenini içeriyor. Bu veri noktaları, piyasa yönleri için daha fazla rehberlik sağlayabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.