Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

IAG, Air Europa’yı satın almak için AB’ye teklifini düzeltti

IAG, Air Europa’yı satın almak için AB’ye teklifini düzeltti

IAG, Air Europa’yı satın almak için AB’ye teklifini düzeltti
11 Haziran 2024 21:07
33

British Airways ve İspanyol havayolu şirketi Iberia’yı bünyesinde barındıran International Airlines Group (IAG), Avrupa Birliği’nden onay almak amacıyla Air Europa’yı devralma planına ilişkin gözden geçirilmiş bir dizi çözüm önerisi sundu. Yeni teklif, bir önceki teklife göre düzeltmeler içeriyor ve Avrupa Komisyonu ile devam eden görüşmelerin sonucunda, satın alma sürecinde tüketicinin korunmasına vurgu yapıyor.

Revize edilen çözüm önerileri, Air Europa’nın 2023 yılına kadar uçuş operasyonlarının %52’sini rakip havayollarına bırakmasını içeriyor. Bu imtiyaz, IAG’nin AB’nin rekabet gözlemcisi tarafından dile getirilen rekabet endişelerini giderme çabalarının bir parçasıdır. IAG ile mutabakat zaptı imzalayarak bu operasyonları devralmayı kabul eden havayollarının isimleri arasında Avianca, Binter, Iberojet, Ryanair, Volotea ve World2Fly yer alıyor. Bu rakiplerle yapılan görüşmeler, IAG’nin geçen ay açıkladığı kısa ve uzun mesafeli rotaları kendi aralarında dağıtma stratejisinin bir parçasıydı.

AB içinde rekabetin düzenlenmesinden sorumlu olan Avrupa Komisyonu daha önce IAG’nin Şubat ayında sunduğu çözüm önerilerini yetersiz bulmuştu. Buna karşılık IAG bu son taviz paketini hazırladı. Komisyon’un bu tür birleşme teklifleri hakkında nihai bir karar vermeden önce diğer piyasa katılımcılarından ve müşterilerden görüş aldığı bilinmektedir.

Bu sürece yeterli zaman tanımak için Komisyon’un karar vermesi gereken son tarih 20 Ağustos’a kadar uzatıldı. Bu uzatma, Komisyon’un önerilen çözümlerin pazar üzerindeki etkisini değerlendirmesi ve adil rekabetin sürdürülmesini sağlaması için ek süre sağlamaktadır.

IAG’nin Air Europa’yı satın alması, havayolunun IAG’ye ait olmayan kalan %80 hissesi için gruba 400 milyon Euro’ya, yani yaklaşık 429 milyon dolara mal olacak. Satın alma işlemi bir İspanyol turizm holdingi olan Globalia tarafından gerçekleştiriliyor. Bu satın alma, IAG’nin İspanya ve Latin Amerika pazarlarındaki varlığını güçlendirmek için stratejik bir hamle olarak görülüyor ve Air Europa bu bölgelerde önemli bir oyuncu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.