Dolar 32,5291
Euro 35,3100
Altın 2.466,52
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

19. Yüzyılda Çok Fazla Çay İçtiği İçin Psikiyatri Hastanesine Gönderilen Kadın

Bir zamanlar kadınların fazla çay içmesi bile onları akıl hastanesine göndermeye yetiyordu. Peki neden?

19. Yüzyılda Çok Fazla Çay İçtiği İçin Psikiyatri Hastanesine Gönderilen Kadın
11 Haziran 2024 23:06
45

Kabul edelim ki çay, bizim kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası. Akşam yemeklerinden sonra içmezsek evde kavga çıkar.

Ancak bizim bu çay bağımlılığımız, 19. yüzyılda ülkece hastaneye kapatılmamıza neden olabilirdi! İyi de nasıl?

19. yüzyılda bir kadınsanız, gündelik yaşamınızdaki neredeyse her hareket, sizi psikiyatri hastanesine yatırılacak kadar sorunlu biri olarak gösterebilirdi.

NHS Grampian Arşivleri, 1840’lara ait Aberdeen Lunatic Akıl Hastanesi’nin yıllık raporlarını incelerken bu tür nedenlerle yapılan başvuruların verilerini ortaya çıkardı.

Raporda “uzun süreli hemşirelik,” “yoksulluk” veya “hayal kırıklığı” gibi nedenlerle hastaneye yatırılanların yanı sıra “hareketsiz yaşam ve çay bağımlılığı” nedeniyle sorunlar yaşayan bir kadının durumu da kaydedilmişti.

Doğal olarak hastanın durumu sadece fazla çay içmekle sınırlı değildi. 34 yaşındaki fabrika işçisi Elizabeth Collie’nin, 1848’de makinelerle ilgili sanrılar yaşamaya başlaması üzerine mental sağlık tesisine kabul edildi.

Hastane çalışanları, durumuna neden olarak sadece çay bağımlılığını işaret ettiler. Collie, hastanede altı aydan fazla bir süre kaldıktan sonra taburcu edildi.

1886 yılında The British Medical Journal’e yazılan bir mektup, kadınların çay içme alışkanlıklarına yönelik şüphelerin sadece Aberdeen bölgesiyle sınırlı olmadığını öne sürüyor.

Doktor J. Muir Howie; kadınların çay bağımlılığının, sıklıkla alkol bağımlılığına yol açtığını belirtti:

“Kadınlar arasında çay bağımlılığının sıklıkla alkol bağımlılığına yol açtığını belirtmek isterim. Bağımlılık tedavi merkezindeki deneyimlerim, birçok kadının aşırı çay içtikten sonra alkol bağımlılığına düştüğünü gösteriyor.”

“Alkol bağımlılığı döneminde fazla çay içmeseler de alkolü bırakınca yeniden çaya dönüyorlar. Birçok durumda alkol, aşırı çay içmenin neden olduğu sinirsel belirtileri hafifletmek için kullanılıyordu.”

Kaynak: Mental Floss

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.