Dolar 32,7308
Euro 35,2287
Altın 2.448,02
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 30°C

İspanya Başbakanı Sanchez’e tehdit: Seni hapse atacağız

Üç parlamenter çıkararak sürpriz yapan aşırı sağcı parti, Başbakan Sanchez’i hedef aldı. Açıklamada, “Pedro, bir valize saklansan iyi olur çünkü seni hapse atacağız” denildi.

İspanya Başbakanı Sanchez’e tehdit: Seni hapse atacağız
10 Haziran 2024 16:36
25
AA

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, aşırı sağın yeni partisi tarafından hapisle tehdit edildi.

‘Kutlama sona erdi’ adlı parti, İspanya’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 4,6’lık oy aldı. Üç parlamenter çıkardılar.

AP seçimlerinden Fransa, Almanya ve İtalya’ya nazaran çok düşük seviyede kalan İspanya’daki aşırı sağ ikiye bölündü.

AP seçimlerinde beklenmedik sonuç

Liderliğini 34 yaşındaki “sosyal medya etkileyicisi” (influencer) Luis Perez’in yaptığı, çok kısa bir süre önce “Kutlama sona erdi” adıyla kurulan aşırı sağın yeni partisi, topladığı 15 bin imza ile katıldığı AP seçimlerinden beklenmedik bir sonuçla çıktı.

Yaklaşık 800 bin seçmenin oyunu alarak yüzde 4,6’lık oy oranına sahip olan “Kutlama sona erdi” partisi, AP’ye üç parlamenter gönderdi.

Vox’un oylarını böldü

Son 10 yıldır İspanya siyasetinde aşırı sağı temsil eden ve AP seçimlerinde yüzde 9,6’lık oranla 6 parlamenter çıkaran Vox Partisi’nin oylarını bölen “Kutlama sona erdi”, bir anda ülkede 5. büyük siyasi güç oldu.

İslam ve göçmen karşıtı: Sistemi yıkmaya geldik

Aşırı sağın bilinen, İslam ve göçmen karşıtı söylemlerini daha da ağır bir dille siyasete taşıyan “Kutlama sona erdi” partisinin lideri Perez, İspanya’da “siyasi sistemi yıkmaya geldiklerini” savundu.

“Seni hapse atacağız”

Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez’i hedef alan Perez, “Pedro, bir valize saklansan iyi olur çünkü seni hapse atacağız.” diyerek İspanya siyasetinde alışık olunmadık söylemler kullandı ve ekledi:

İspanya, suçluların, yozlaşmışların, paralı askerlerin, sübyancıların ve tecavüzcülerin ülkesi haline geldi. Üzücü bir durum. Bundan her gün acı çeken birçok İspanyol var.

Göçmenlere ‘suçlular’ dedi

Perez, “bu sistemin bir parçası olmayacaklarını ve parlamenter olarak alacakları maaşları bağışlayacaklarını” ifade etti.

Tüm düzensiz göçmenleri “suçlular” olarak tanımlayan Perez, “İslamcılarla, güvensizlikle ve tecavüzle dolu başarısız bir ülkenin başkenti” diye bahsettiği Brüksel’de AP parlamenteri olarak asla yaşamayacağını söyledi.

İspanya siyaseti için tehdit

Aşırı sağın yeni partisi “Kutlama sona erdi” partisi hakkında, gerek hükümet ortakları (PSOE ve Sumar) gerekse AP seçimlerinden birinci çıkan ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) yorum yapmaktan kaçındı.

İspanya’daki siyaset uzmanları ise “Kutlama sona erdi” partisini ülke siyaseti için “bir tehdit” olarak gösterirken, “merkez sağın (PP) oy almak için zaman zaman aşırı sağa kaçan söylemlerinin bundan sonra daha da radikalleşmesi riskine” dikkati çekti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.