Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Hafta İçi Sürekli Alarm Ertelememize Rağmen Hafta Sonları Neden Erkenden Uyanıyoruz?

Sabahları işe, okula giderken alarmı bilmem kaçıncı kez erteleriz. O an, 5 dakika uygunun bile ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz değil mi? Ancak hafta sonu bir işimiz olmamasına rağmen alarma bile ihtiyaç duymadan neden gözlerimizi açıyoruz?

Hafta İçi Sürekli Alarm Ertelememize Rağmen Hafta Sonları Neden Erkenden Uyanıyoruz?
9 Haziran 2024 09:53
53

Bu belki her zaman tekrarlanmıyor ancak ertesi gün bir sorumluluğumuz olmamasına rağmen erkenden uyanıveriyoruz.

Belki sebebinin fiziksel olduğunu duysanız da aslında tamamen psikolojik.

Hafta içi zor uyanırken, hafta sonları neden erkenden uyanıyoruz?

Bu sorunun cevabı aslında birçok faktörün bir araya gelmesiyle hayat buluyor. Bu durumun tamamen fizyolojik nedenlere dayandığını düşünebiliriz. Ancak asıl cevap hem fizyolojik hem de psikolojik etkenlerde yatıyor.

Hafta içi ve hafta sonları arasındaki uyanma saatlerindeki farklılık, günlük rutinlerimizdeki değişikliklerden kaynaklanıyor. Hafta içi genelde iş veya okul gibi belirli bir programa bağlıyız. Bu rutin, sabahları erken uyanmayı ve belirli bir saatte hazır olmayı gerektiriyor.

İşte tam da bu yüzden hafta içi uyanmak zor ve sıkıcı gelebilir çünkü belirli bir amaca hizmet ediyor.

Peki ya hafta sonları? O günler bu zorunluluklarımız olmadığı için daha serbest bir zaman dilimine sahibiz. Bu özgürlük aslında biz farkında bile olmadan içsel motivasyonumuzu artırıyor. Çünkü o gün ne yapacağımızı belirleme özgürlüğümüz var!

Bu durum aslında bize heyecan ve motivasyon veriyor. Dolayısıyla hafta sonları alarma bile ihtiyaç duymadan uyanmamızın sebebi beynimizin sinyallerinde saklı. Bu günü kendimize ayıracağımız, sorumluluğun olmadığını bilerek hareket edeceğimiz için gece kafamız rahat bir şekilde uykuya dalıyoruz.

En önemli etmenin stres faktörü olduğunu unutmamakla birlikte biyolojik saati de es geçemeyiz.

Hafta içi düzenli olarak erken saatte uyanmak, vücudun biyolojik saatini de belirli bir düzene sokuyor. Bu yüzden bazı sabahlar alarma bile ihtiyaç duymadan vücudumuz kendisi uyanıyor.

Bu etmen fizyolojik olsa da aslında hepimizin yaşadığı bu durumun tek cevabı: Ertesi gün bir sorumluluğumuzun olmamasının getirdiği psikolojik rahatlık.

Uykuya dalmadan önce yarının ne kadar güzel geçeceğini düşünürseniz, zihniniz o günü yaşamak için bir an önce uyanacaktır. Denemesi bedava!

Kaynaklar: Metro, Intermountain, Restonic

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.