Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Telefonumuzda Gerçekten İhtiyacımız Olmayan Önceden Yüklenmiş Uygulamalar Neden Var?

Telefonumuzu ilk alıp açtığımızda karşımıza ne kadar çok gereksiz uygulama çıkıyor değil mi? Muhtemelen birçoğumuz da bu uygulamalara ihtiyacımız olup olmadığını düşünüyoruz. Genelde kullanmadığımız, bloatware olarak da bilinen bu uygulamalar neden var?

Telefonumuzda Gerçekten İhtiyacımız Olmayan Önceden Yüklenmiş Uygulamalar Neden Var?
8 Haziran 2024 15:37
63

Telefonda gereksiz yer kaplamakla kalmıyorlar bazen de veri güvenliği açısından tehlikeli olabiliyorlar.

İyi de telefonlara neden ekleniyor o zaman? Tabii ki firmaların bundan sağladığı bazı avantajlar var.

Telefon fiyatlarını düşürebiliyorlar.

Öncelikle, bu uygulamalar genellikle telefon üreticileri ve yazılım geliştiricileri arasındaki anlaşmalar sonucu cihazlara ekleniyor. Bir üretici, belirli bir müzik veya video uygulamasını cihazlarına yükleyerek geliştiriciden mali destek alabiliyor.

Bu da bazen telefonun fiyatını düşürmeye yardımcı olabiliyor ancak gereksiz uygulamalarla dolu bir ana ekran anlamına da geliyor.

Marka sadakati hedefleniyor.

Telefonlarımızda ve bilgisayarlarımızda yer alan bloatware’lerin var olma amaçlarından biri de üreticilerin kendi ekosistemlerini oluşturma çabası. Samsung, Huawei veya Xiaomi gibi markalar; kendi tarayıcıları, müzik çalarları ve sağlık uygulamaları ile kullanıcıları kendi yazılım ekosistemlerine çekmek istiyorlar.

Bu strateji ile kullanıcıların markalara sadık kalması amaçlanıyor. Hak verirsiniz ki çoğu zaman bu uygulamalar Google veya Apple’ın sunduğu hizmetlerin yerini tutmuyor ve kullanımı tercih edilmiyor.

İyileştirme amaçları da var.

Bazı uygulamalar üreticinin cihaz performansını veya kullanım deneyimini iyileştirmek için de ekleniyor. Ancak bu uygulamalar her zaman kullanıcının beklentilerini karşılamıyor ve çoğunlukla depolama alanını işgal etmekten başka işe yaramıyor.

Gereksiz uygulamaları kaldırabiliyor muyuz?

Kullanıcılar için bu durumun en büyük dezavantajı, cihaz depolama alanının dolması ve telefonun performansının düşmesi oluyor. Neyse ki çoğu bloatware uygulaması devre dışı bırakılabiliyor veya tamamen kaldırılabiliyor.

Ancak bazılarını kaldırmak çok basit olmuyor ve kimi zaman teknik bilgi ya da ek uygulamaya gerektirebiliyor.

Bu uygulamalardan kurtulmak, kullanıcı deneyimimizi önemli ölçüde iyileştirebilir. Bu yüzden zaman zaman telefonunuzdaki uygulamaları gözden geçirerek gereksiz olanları kaldırmanızda fayda var.

Kaynaklar: AVG, Avast, Quokka, Wired, Nord VPN

Telefonlarınız hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz?

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.