Dolar 32,6431
Euro 35,3323
Altın 2.474,08
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

EURO 2024’e kısa bir süre kala Almanya’da utanç günleri! Resmen itiraf edildi

EURO 2024’e 9 gün kala Almanya’da geçtiğimiz günlerde yapılan ve ırkçı bulunan anketin yankıları sürüyor. Alman gazeteci-yazar Ronny Blaschke, ülkede 40-50 yıldan beri açık bir ırkçılığın olduğunu söyledi.

EURO 2024’e kısa bir süre kala Almanya’da utanç günleri! Resmen itiraf edildi
5 Haziran 2024 13:40
45

Almanya’da uzun süredir futbolda ırkçılığı araştıran gazeteci-yazar Ronny Blaschke, ülkede 40-50 yıldan beri açık bir ırkçılığın olduğunu söyledi.

Alman kamu yayıncısı WDR tarafından hazırlanan “Birlik, Adalet ve Çeşitlilik-Irkçılık ve Aidiyet Arasında Milli Takım” başlıklı belgeselde Almanya A Milli Futbol Takımı’nın başarısı için ter döken ve bundan gurur duyan yabancı kökenli futbolcuların toplumun bir kesimi tarafından dışlandıkları ve ırkçı söylemlere maruz bırakıldıkları ortaya kondu.

Bu bağlamda yayımlanan ankete katılanların yüzde 21’nin Alman Milli Takımı’nda daha fazla “beyaz oyuncu” görmek istediğini belirtmesi ve katılımcıların yüzde 17’sinin de milli takım kaptanı İlkay Gündoğan’ın Türk kökenli olmasının “üzücü olduğunu” ifade etmesi, tartışmaları beraberinde getirdi.

HEDEF GÖSTERİLEN İLKAY GÜNDOĞAN ANKETE TEPKİ GÖSTERDİ

Alman Milli Takımı teknik Direktörü Julian Nagelsmann ve milli futbolcular Joshua Kimmich ve İkay Gündoğan anketin yapılmasına tepki gösterdi.

Nagelsmann, böyle bir soru sorulmasının bile başlı başına delilik olduğunu ve şok yaşadığını ifade ederken milli takımda ikinci kaptan olan Joschua Kimmisch ise futbolcuların kökenine ilişkin soruyu yanlış bulduğunu, böyle soruların gereksiz ve saçma olduğunu dile getirdi.

Alman Milli Takımı’nın kaptanı Gündoğan da bu tür anketlerin yapılmasının ve onlara değer verilmesinin üzücü olduğunu ifade etti.

ALMAN GAZETECİDEN İTİRAF NİTELİĞİNDE IRKÇILIK SÖZLERİ

Yıllardır futbolda ırkçılık üzerine çalışmalar yaparak gelişmeleri takip eden ve son olarak “Erkeklerin sahası futbolda sömürgecilik ve ırkçılık” (Spielfeld der Herren Menschen Kolonialismus und Rassismus) isimli kitabı yazan Ronny Blaschke, söz konusu anketi ve Almanya’da futbolda ırkçılık konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Blaschke, ankete katılanların yüzde 21’nin Alman Milli Takımı’nda daha fazla “beyaz oyuncu” görmek istediğini ifade etmesinin kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, “Yıllardır futbolda ırkçılıkla uğraştığım ve açık ırkçılığı sürekli gördüğüm bu sayının daha da yüksek olabileceğini düşünüyordum. şeklinde konuştu.

“Neden o zaman sadece yüzde 21 oranına bakılıyor?” sorusuna ise Blaschke, “Bence pek çok insan anketin genelinde böyle bir sorunun yöneltilmesinden rahatsız oldu. Ancak aslında bu, sosyal araştırmalarda yaygın bir uygulamadır çünkü böyle bir şey öğrenmek isteniyor.” ifadesini kullandı.

“40-50 YILDIR FUTBOLDA AÇIK BİR IRKÇILIK VAR”

Blaschke, anketin bağlamı olmadan biraz ayrı bir şeymiş gibi görüneceğini, ancak belgeselin tamamı izlendiğinde bunun anlaşılabileceğini aktararak, “Ama 20 yıldır bu konuda haber yapıyorum ve 40-50 yıldır futbolda açık bir ırkçılık var. Ve Türk asıllı bir kaptanımızın olması uzun süre düşünülemezdi. Artık buna sahibiz. Bu aynı zamanda ileriye gidildiğinin de göstergesi.” şeklinde konuştu.

Blaschke, Nagelsmann ve Kimmich’in konuya farklı bir yaklaşım sergilemesini iyi olacağını belirterek, “Ben onlardan belki şuna işaret etmelerini isterdim: ‘Evet futbolda ırkçılık var. Evet, farklılıkları olan bir takımımız var. Genç takımlarımızda siyahi oyuncular var, Türk kökenli oyuncular var’.” şeklinde konuştu.



“PROFESYONEL KURULLARDA TÜRK KÖKENLİ KİMSE YOK”

Ancak yönetim kurullarına, antrenörlere, hakemlere, yöneticilere, spor muhabirlerine ve manajerlere bakılması da gerektiğini ifade eden Blaschke, “Buralarda neredeyse hiç siyahi insan yok. Profesyonel kurullarda Türk kökenli kimse bulunmuyor. Bu (konu) biraz kayboluyor. Bunu aslında çok üzücü buluyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci-yazar Blaschke, “Almanya’da yılda 4 milyar avrodan fazla ciro yapan bir sektörden biraz daha fazlası beklenmeli. Sadece sticker ve broşürlerle değil aynı zamanda tüm yapılar da sorgulanmalı.” dedi.

Bu futbolcular başarılı oldukları sürece ve gol attıkları sürece Mesut Özil gibi çok kültürlü toplumun simgeleri olarak sahiplenildiklerini ve pazarlandıklarına işaret eden Blaschke, “Ancak belki çoğunluğun hoşuna gitmeyecek siyasi bir şey yaptığı anda eleştiriliyor, haklı olarak da. Ancak daha fazla, ırkçı bir şekilde eleştiriliyor. Bu da kökeniyle ilişkilendiriliyor.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.