Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Hindistan’da 6 haftalık seçim maratonu sona erdi: Başbakan Modi önde

650 milyon oyun kullanıldığı seçimlerde sayım aşamasına geçildi. İlk veriler, Başbakan Modi’nin liderlik ettiği bloğun önde olduğunu gösteriyor.

Hindistan’da 6 haftalık seçim maratonu sona erdi: Başbakan Modi önde
4 Haziran 2024 10:06
28
AA

Dünyanın en büyük seçimine sahne olan Hindistan’da 6 haftalık süreç tamamlandı. Modi öncülüğündeki blok, yarışı önde götürüyor.

Güney Asya ülkesinde 7 aşamadan oluşan seçimlerde sandıklar kapandı. Halk Meclisi’nin (Lock Sabha) 543 üyesini belirlemek üzere sayımlara geçildi.

Başbakan Narendra Modi’nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan “Ulusal Demokratik İttifakı (NDA)” ilk sırada yer alıyor.

650 milyon oy kullanıldı

Hindistan Seçim Kurulu’na göre, yaklaşık 1 milyar seçmenden federal parlamentonun üyelerini belirlemek için kullanılan 650 milyon civarındaki oyun sayımı sürüyor.

Seçim Kurulunca aktarılan ilk verilere göre, Başbakan Modi’nin partisi BJP liderliğinde kurulan NDA bloku, yarışı ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongre Partisi öncülüğünde kurulan Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı’na (INDIA) karşı 290’a 222 sandalyeyle önde götürüyor.

‘Ezici çoğunluk’ tahmini

Modi’nin öncülüğünü yaptığı NDA’nın, seçim öncesi ve sandık çıkışı anketlerde, seçimi “ezici çoğunlukla” kazanacağı tahmin edilirken, INDIA blokunun gelen ilk verilerde sergilediği performans “sürpriz” olarak değerlendirildi.

Tüm sandık çıkış anketlerine göre BJP açık ara önde olsa da Başbakan olarak üçüncü döneminin peşinde olan Modi, BJP liderliğindeki NDA’nın en az 400 sandalye kazanmasını hedefliyor.

Seçim çıkış anketlerine güvenmediğini açıklayan muhalefet bloku ise bir önceki seçimin çok üzerinde sandalye kazanacağını iddia ediyor.

Hükümet kurmak için 272 sandalye şartı

Bir partinin veya koalisyonun hükümet kurabilmesi için Halk Meclisi’ndeki 543 sandalyeden 272’sine sahip olması gerekiyor.

Hindistan halkı, ülkedeki 28 eyalet ile “Birlik Toprakları” adı verilen 8 özel yönetim bölgesini kapsayan 7 aşamalı genel seçimler çerçevesinde, 19 Nisan ve 26 Nisan’da, ayrıca 7 Mayıs, 13 Mayıs, 20 Mayıs, 25 Mayıs ve 1 Haziran’da oy kullanmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.