Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Yanardağların Patlaması Sırasında Gördüğümüz Volkan Yıldırımları Tam Olarak Nasıl Oluşuyor?

Yanardağ patlamaları, doğanın en etkileyici ve tehlikeli olaylarından biridir. Patlamanın yanı sıra gökyüzünde elektrik gösterisi gibi görünen volkan yıldırımları, doğa olayını daha da büyüleyici hâle getiriyor.

Yanardağların Patlaması Sırasında Gördüğümüz Volkan Yıldırımları Tam Olarak Nasıl Oluşuyor?
2 Haziran 2024 16:36
58

Dünyada saniyede 100 kez yıldırım düşerken volkan yıldırımları çok daha nadir görülen bir olaydır. Eğer bir yanardağa düşen yıldırımın görüntülerini izlediyseniz, ne kadar etkileyici olduklarını bilirsiniz.

Peki, volkanik yıldırımlar neden ve nasıl oluşuyor? Bu olayları anlamak için öncelikle sıradan yıldırımların nasıl oluştuğunu bilmek gerekiyor.

Yıldırımlar tam olarak nasıl oluşur?

Yıldırımların oluşumu, atmosferdeki elektrik yüklerinin hareketiyle ilgilidir. Bulutların içinde bulunan buz taneleri, pozitif yükleri yukarı taşırken; bulutların altında biriken negatif yükler, yeryüzündeki pozitif yüklere enerji salınımı yapar.

Enerji salınımı, yıldırımların oluşmasını sağlar. Benzer süreç, yanardağ patlamaları sırasında da gerçekleşir.

Peki şimdi gelelim asıl sorumuza, volkanik yıldırımlar nasıl oluşuyor?

Yanardağ patlaması sırasında yeryüzü ve bulutlar arasında bir köprü oluşur. Patlayan yanardağdan yükselen kül taneleri, bulutlardaki gibi pozitif yükleri yukarıya taşır.

Yükselen kül taneleri, bulutlardaki buz taneleri gibi hareket eder. Enerji salınımı yapacak kadar yüklendiğinde ve uygun koşullar oluştuğunda, volkan fırtınaları meydana gelir. Böylece volkanik bulutlardan yeryüzüne doğru yıldırımlar oluşur.

Kaynak: Seeker, Discovery, 10 Tampa Bay

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.