Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Bağ kurun bağımlı olmasın

Madde, ekran ve alkol bağımlılığı dünyanın her yerinde artıyor. Çözüm arayışında olan aileler ise yanlış yöntemler kullanarak, durumun daha da kötüleşmesine neden oluyor. Uzman Klinik Psikolog Sedat Taniş, “Ebeveynlerin bağımlı olan bir insanla iletişime geçerken nasihat vermek yerine, bir bağ kurması gerekiyor” dedi.

Bağ kurun bağımlı olmasın
1 Haziran 2024 04:24
65

Madde, ekran ve alkol bağımlılığının beyinde aynı tepkilere yol açtığını vurgulayan Psikolog Sedat Taniş bağımlı biriyle nasıl yaşayacağımızı Yeni Şafak’a anlattı. Taniş, “Ekran bağımlısı olan bir çocuk ekran elinden alındığı zaman bilgisayarı kırması, kapıları çarpması, bağırması, küfür etmesi veya hakaret etmesi arasındaki tepkiyle, madde bağımlısı arasındaki tepki çok arasında bir fark yoktur. Bağımlı beyin yoksunluk yaşadığında, tepki olarak vücudunu kullanmaya başlar. Bağımlı bir çocukla bağ kurmadığın sürece söylediğin kelimeler iğneleyici görünebilir. Çocukla önce bir frekans bağlantısı kesinlikle kurulmalı” diye konuştu.

Sedat Taniş

SORGULAYIN YARGILAMAYIN

Bu süreçte, anne babaların yaptığı en büyük sorunun bağımlı çocuk tepki vermeye başladıktan sonra iletişim kurma çabaları olduğunu belirten Taniş, “Çocuk B kanalına geçtikten sonra onunla konuşarak durdurmaya çalışmak bir işe yaramaz. Ebeveynin çocukları bu duruma gelmeden önce öncelikle bir bağ kurmayı öğrenmesi gerekiyor. Kendilerini yargılayan ve aşağılayan birini görmek yerine şefkatle yaklaşmak gerekiyor. Sorgulama ve yargılamak çok farklı şeyler önce sorgularsın “Neden böyle bir şeye ihtiyacın oldu? Niye böyle bir şey yapıyorsun değil? Niye böyle bir şeye ihtiyacı hissettin?” gibi sorularla önce sorgular sonra yanına yanaşmaya çalışırsın. Çocuk böyle bir dil gördüğünde bağ kurmaya başlayacaktır” dedi.

KRİZ ANLARINDA BEKLEYİN

Ebeveynlerin bağımlı olan çocukla aralarında bir çekişme olmaması gerektiğine dikkat çeken Taniş, “Bir kriz anı ortaya çıkmışsa artık krizi konuşarak çözemezsin. Çocuk bağırırken duymaz, zaten o psikolojide olan birine konuşmak sağlıklı bir yöntem değil. Bu noktada onunla sarılabilmek çok ciddi bir durumdur. Ama sarılmak demek frenlemek veya kontrol etmek değil. Kriz anına girmiş bir çocuğa kelimelerin kifayetsiz olduğunu bilmek lazım. Önce o anki ihtiyacı neyse sakince beklemek lazım. Harareti düştükten sonra konuşmak lazım. Hastaneye zorla götürüldüğü zaman o çocuğu hastaneden nefret ettirirsiniz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.