Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Türkiye’den küresel baskı! Finansal kaynaklarına neşter vuruldu

Türkiye’nin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkışına ilişkin süreç devam ederken ülkede 2013 yılından beri terör örgütleriyle iltisaklı 1918 kişi ve kuruluş için mal varlığının dondurulması kararı uygulamaya alındı.

Türkiye’den küresel baskı! Finansal kaynaklarına neşter vuruldu
31 Mayıs 2024 13:41
27

Türkiye, küresel anlamda terörizmle mücadelenin en önemli ayağını oluşturan terörizmin finansmanının önlenmesi faaliyetlerini hassasiyetle sürdürüyor.

Bu kapsamda, en etkin araçlardan biri olarak Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’da esasları düzenlenen mal varlığının dondurulması kararları öne çıkıyor.

Söz konusu kararlarla finansal ağları tespit edilen terör örgütleri faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacak kaynaklardan mahrum bırakılıyor.

Türkiye, terörizmin finansmanıyla mücadele kapsamında çok sayıda kişi ve kuruluş için mal varlığının dondurulması kararlarını devreye aldı.

Bu kararlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörizmin finansmanına ilişkin kararlaştırdığı yaptırımlara, uluslararası standartlara ve ülkenin terörizmin finansmanı risk profiline uygun şekilde 24 saat gibi kısa sürede yürürlüğe konuluyor.

Güvenlik birimleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ortaya çıkan tespitler doğrultusunda yurt içi mal varlığının dondurulması kararları uygulamaya alınıyor.

Buna göre, 2013-2024 yıllarında BMGK yaptırımları kapsamında 490, yabancı ülke talepleriyle 96 ve yurt içi malvarlığının dondurulması işlemleriyle 1332 olmak üzere 1918 kişi ve kuruluş hakkında mal varlığının dondurulması kararı alındı.

Yurt içinde mal varlığı dondurulan 1332 kişi ve kuruluşun 655’inin FETÖ/PDY, 275’inin PKK/KCK, 259’unun DEAŞ ve El-Kaide, 11’inin El Nusra ve 132’sinin diğer terör örgütleriyle iltisaklı olduğu belirlendi.

Türkiye’de bu kararlar sonucu 1086 taşınmaz hisse ve payı, 135 araç, 2 yat ve 162 şirket ile 1 milyar 105 milyon 818 bin 451 lira, 2 milyon 781 bin 123 dolar ve 339 bin 463 avro için dondurma kararı uygulandı.

ABD İLE MÜŞTEREK ÇALIŞILIYOR

Türkiye, aynı zamanda, terörizme karşı uluslararası mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlayan ve 2001 yılında kabul edilen BMGK kararı doğrultusunda birçok yabancı ülkeyle işbirliği halinde belirli kişi ve kuruluşlar hakkında malvarlığının dondurulması kararları alıyor. Bu kapsamda ABD ile müşterek çalışma sonucu son bir yılda iki mal varlığının dondurulması kararına imza atıldı.

Türkiye, gerek ulusal gerek uluslararası hukukun tanıdığı bütün meşru araçları kullanarak, küresel ve ülkesel boyutta terörizmle mücadelesini sürdürüyor.

Öte yandan Türkiye’nin FATF’ın gri listesinden çıkışına ilişkin süreç devam ediyor. FATF şubat ayında ülkenin eylem planı maddelerini başarıyla tamamladığına, bu kapsamdaki gelişmelerin yerinde teyidi için Türkiye’nin ziyaret edilmesine karar vermişti. Söz konusu ziyaret, bu ayın ilk haftasında gerçekleşti.

FATF’ın, haziran ayının son haftasında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkması yönünde karar alması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.