Dolar 32,5466
Euro 34,9902
Altın 2.438,74
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C

Türkiye dış ticaret verileri, Salesforce kazanç raporu, UBS yönetiminde değişiklik: Piyasalarda neler oluyor?

Türkiye dış ticaret verileri, Salesforce kazanç raporu, UBS yönetiminde değişiklik: Piyasalarda neler oluyor?

Türkiye dış ticaret verileri, Salesforce kazanç raporu, UBS yönetiminde değişiklik: Piyasalarda neler oluyor?
30 Mayıs 2024 14:22
29

Investing.com – ABD vadeli işlemleri, bir önceki seansta hisse senetlerindeki düşüşün ardından zayıf Hazine satışları ve Fed’in olası faiz indirimlerine ilişkin endişelerin artmasıyla düşüşe geçti. Salesforce (CRM) hisseleri, iş yazılımı grubunun ikinci çeyrek tahminlerini kaçırmasının ardından düştü. Öte yandan aktivist yatırımcı Nelson Peltz’in, bu yılın başlarında verdiği başarısız bir vekalet savaşının ardından Disney ‘deki hissesini tasfiye ettiği bildirildi. Yurt içinde dış ticaret verileri açıklandı.

1. Vadeli işlemler düştü

ABD hisse senedi vadeli işlemleri gerileyerek yatırımcıların, Hazine getirilerindeki artış ve Fed’in olası faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda endişelenmesiyle bir önceki seansta kaydedilen kayıpların arttığına işaret etti.

Dow %0,9, S&P 500 %0,5 ve Nasdaq 100 %0,6 değer kaybetti.

Wall Street’teki ana endeksler, ABD’nin yeni devlet borçlanma ihalelerine olan cansız talebin tetiklediği Hazine getirilerindeki yükselişin etkisiyle dün düştü. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi dört haftanın zirvesi olan %4,6’ya tırmanarak Salı günkü kazançlarına yenilerini ekledi.

Dirençli enflasyon işaretleri ve Fed yetkililerinin son yorumları da bazı piyasa gözlemcilerinin bu yıl için faiz indirimi beklentilerini aşağı çekmesine neden oldu. Yakından takip edilen CME FedWatch Aracı, yatırımcıların 2024 yılında iki faiz indirimi yerine Kasım ya da Aralık ayında sadece bir faiz indirimi yapılacağına dair beklenti içinde olduğunu gösteriyor.

Bu hava, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan aylık kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin açıklanmasıyla daha da etkilenebilir. Politika yapıcılar, borçlanma maliyetlerini yirmi yılın en yüksek seviyelerinden aşağıya çekmeye başlamadan önce fiyat artışlarının %2’lik hedef seviyelerine gerilediğine dair daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini belirtti.

2. Salesforce, ikinci çeyrek tahminlerinin hayal kırıklığına uğratmasıyla düşüşe geçti

Salesforce, cari çeyrek için analist tahminlerinin gerisinde kalan beklenti açıklamasının ardından %16’dan fazla değer kaybetti.

Şirket görünümü, iş odaklı ürün ve hizmetlerine yönelik zayıf müşteri harcamalarından etkilendi ve getirileri artırmak için üretken yapay zekayı kullanma planına ilişkin iyimserliği azalttı. Bununla birlikte İcra Kurulu Başkanı Marc Benioff, yapay zeka konusunda boğa tonunu korudu ve “müşterilerinin, kendi müşterileriyle yepyeni bir şekilde bağlantı kurmaları için büyük bir fırsat” sunmaya devam ettiğini söyledi.

İkinci mali çeyrek için Salesforce, 9,20 milyar ila 9,25 milyar dolarlık bir gelirle, düzeltilmiş hisse başına kazancın 1,31 ila 1,33 dolar olacağını öngördü. Wall Street, bu rakamları sırasıyla 1,47 ve 9,34 milyar dolar olarak öngörmüştü.

Firma ayrıca yıllık abonelik ve destek gelirinde artış beklentilerini, bir yıl öncesine kıyasla %10’un “biraz altına” düşürdü. Firma daha önce Şubat ayında %10’luk bir artış öngörmüştü.

Diğer kurumsal haberlere gelince; HP Inc’in (HPQ) ikinci çeyrek satışları, kişisel bilgisayar pazarındaki gücün arttığının bir işareti olarak tahminleri aştı. Grubun hisseleri kapanış zilinin ardından yükselişe geçti.

3. Peltz, Disney hisselerini tasfiye ediyor

CNBC’de dün yayımlanan bir habere göre aktivist yatırımcı Nelson Peltz, Walt Disney Company’deki (DIS) hisselerinin tamamını elden çıkardı.

Peltz’in, Disney hisselerinin her birini yaklaşık 120 dolardan sattığı ve bu işlemden yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde ettiği bildirildi. Hisse senedi dünkü seansı 100,88 dolardan kapatırken bu yıl şimdiye kadar %11’den fazla değer kazanmış durumda.

Bu hamle, Peltz’in yatırım şirketi Trian Partners’ın Nisan başında Disney hissedarları toplantısında bir vekalet savaşını kaybetmesinin hemen ardından geldi. Toplantı sırasında paydaşlar, eğlence devinin tüm yönetim kurulunun yeniden seçilmesini destekleyerek Peltz’in, kendisi ve Disney’in eski Mali İşler Müdürü Jay Rasulo için koltuk sağlama girişimlerini geri çevirdi.

Peltz, bir süredir Disney yönetimini sert bir dille eleştiriyor ve özellikle şirketin önemli yayın hizmeti stratejisine ve İcra Kurulu Başkanı Bob Iger’in halefiyet planlarına karşı çıkıyor.

Milyarder yatırımcılar neye yatırım yapıyor? Yanıtı InvestingPro’da! Şimdi FIRSAT kodunu kullanın, %20’ye varan indirimle kayıt olun.

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

4. UBS yönetim kurulunu değiştirdi

Financial Times’ın haberine göre,İsviçreli kredi kuruluşu UBS, yönetim kurulunu değiştirdi ve kritik servet yönetimi bölümünün sorumluluğunu, mevcut İcra Kurulu Başkanı Sergio Ermotti’nin en olası halefleri olarak görülen iki yönetici arasında paylaştırdı.

Ermotti’nin çalışanlarına gönderdiği bir nota atıfta bulunan FT, Servet Yönetimi Patronu Iqbal Khan ve Yatırım Bankası Başkanı Rob Karofsky’nin, servet yönetimi biriminin eş başkanları olacağını bildirdi. Plana göre Khan’ın, UBS’in Asya-Pasifik işlerini yönetmek üzere Asya’ya taşınacağı, Karofsky’nin ise Amerika bölümünü yöneteceği bildirildi.

FT’nin haberine göre ayrıca geçen yıl hükümet aracılığıyla gerçekleştirilen bir birleşmenin ardından bir zamanlar rakibi olan Credit Suisse’i operasyonlarına dahil etme sürecinde olan banka, 2027’de emekli olması beklenen Ermotti’nin yerine içeriden adaylar arıyor.

Gazetenin haberine göre üst yönetimde yaşanan bu sarsıntı, aynı zamanda Credit Suisse CEO’su Ulrich Körner’in ayrılışını ve UBS Americas Başkanı Naureen Hassan’ın emekliliğini de görecek. Körner, Credit Suisse’in 168 yıllık tarihindeki son CEO olacak.

5. Ham petrol ABD stoklarındaki düşüşe rağmen geriledi

Ham petrol fiyatları, yüksek borçlanma maliyetlerine ilişkin endişelerin ABD stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüşe ilişkin iyimserliğe ağır basmasıyla geriledi.

ABD ham petrol vadeli kontratı (WTI) %0,5 düşüşle 78,81 dolardan işlem görürken Brent %0,6 düşüşle 82,97 dolara geriledi.

Amerikan Petrol Enstitüsünden dün gelen veriler, ABD petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 6,5 milyon varil azaldığını gösterdi. Bu rakam, 1,9 milyon varillik düşüş beklentisinden çok daha fazla.

Bu veriler genelde, bugün açıklanacak olan resmi stok verilerinden de benzer bir okumanın habercisidir. Bu büyük düşüş, ABD yakıt talebinin, Anma Günü hafta sonu olarak görülen seyahat ağırlıklı yaz sezonunun başlamasıyla birlikte arttığını gösterdi.

6. Dış ticaret açığı aylık bazda 10 milyar dolara dayandı, 9 ayın zirvesine çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ait dış ticaret verilerini yayımladı.

Genel ticaret sistemi çerçevesinde elde edilen geçici verilere göre Nisan 2024’te, ihracat %0,1 artışla 19 milyar 254 milyon dolar, ithalat ise %4 artışla 29 milyar 117 milyon dolar olarak kaydedildi.

Ocak-Nisan döneminde ihracat %2,7 artarak 82 milyar 839 milyon dolara yükselirken ithalat, %9 azalışla 113 milyar 81 milyon dolar oldu.

Nisan ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, %3,9 azalarak 17 milyar 291 milyon dolara gerilerken ithalat %2,3 artışla 22 milyar 354 milyon dolara yükseldi. Bu durum, enerji ve altın hariç dış ticaret açığının 5 milyar 62 milyon dolara yükselmesine neden oldu.

Nisan ayında dış ticaret açığı bir önceki yıla göre %12,9 artarak 9 milyar 863 milyon dolara çıktı. Ocak-Nisan döneminde ise açık, %30,5 azalarak 30 milyar 243 milyon dolara indi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.