Dolar 32,6431
Euro 35,3323
Altın 2.474,08
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Küresel tahvil getirileri yükseliyor, dolar güçleniyor, hisse senetleri düşüyor

Küresel tahvil getirileri yükseliyor, dolar güçleniyor, hisse senetleri düşüyor

Küresel tahvil getirileri yükseliyor, dolar güçleniyor, hisse senetleri düşüyor
30 Mayıs 2024 01:36
51

Asya piyasalarında, yatırımcıların bugün durgun bir ekonomik takvimle karşı karşıya kalması, dikkatlerin daha güçlü bir dolar ve daha sıkı finansal koşullara katkıda bulunan yükselen ABD ve küresel tahvil getirilerine kaymasına neden oldu. Bu değişim, Çarşamba günü MSCI Dünya hisse senedi endeksindeki %1’lik düşüşün ve MSCI Japonya dışı Asya endeksindeki %1,6’lık düşüşün gösterdiği gibi risk iştahında bir azalmaya yol açtı ve altı haftanın en büyük düşüşüne işaret etti.

Wall Street de bir gerileme yaşadı ve bu durum bugün piyasaların toparlanacağına dair umutları azaltabilir. Bölgesel takvimde, Avustralya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sarah Hunter’ın konuşması, Avustralya konut inşaatı onayları verisinin açıklanması ve Tayvan’ın ilk çeyrek GSYH revizyonu gibi piyasalara yön verebilecek birkaç önemli olay var.

Cuma günkü yoğun takvime bakıldığında, yatırımcılar Çin PMI, Tokyo enflasyonu ve Hindistan’ın 4. Çeyrek GSYH’si gibi verilerin açıklanmasını bekleyebilir ve bunların hepsi ABD’nin Nisan ayı PCE enflasyon verilerine öncülük edebilir.

10 yıllık Japon Devlet Tahvili getirisi %1,075 ile 2011 sonundan bu yana en yüksek seviyesinde ve son dokuz günün sekizinde yükselişte. Yüksek getirilere rağmen yen zayıflamaya devam ederek, Japon yetkililerin para birimini desteklemek için 1 Mayıs’ta müdahale ettiğine inanılan dolar başına 158,00 seviyesine yaklaştı.

Küresel olarak getiriler de yükselişte. 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi Çarşamba günü yedi baz puan artarak %4,64 ile son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, iki yıllık tahvilin getirisi de kısa bir süreliğine %5,00’i aştı. ABD ve diğer ülkeler arasındaki getiri farkları genişlemiyor olabilir, ancak yatırımcılar arasında doların tercih edilen para birimi olarak kalması için yeterli. Dolar endeksi Çarşamba günü %0,5’lik bir artışla son bir ayın en önemli yükselişini kaydetti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Çarşamba günü olumlu bir güncelleme yaparak Çin için 2024 ve 2025 GSYH büyüme tahminlerini 0,4 puan artırarak sırasıyla %5 ve %4,5’e yükseltti. Ancak IMF, yaşlanan nüfus ve verimlilik artışının yavaşlaması nedeniyle Çin’in büyümesinin 2029 yılına kadar %3,3’e gerileyebileceği uyarısında da bulundu. İlk çeyrekteki güçlü performansa rağmen Çin’in ekonomik sürprizler endeksinin negatife dönmeye yaklaşması beklentilerin çok yüksek olabileceğine işaret ediyor.

Bunun tam aksine, Japonya’nın ekonomik sürprizler endeksi Mayıs ayının başında +35,2 iken Çarşamba günü -36,8’e düşerek bir önceki yılın Ocak ayından bu yana en düşük noktasına geriledi. Japonya’nın endeksindeki bu düşüş, beklentilere göre önemli ölçüde düşük ekonomik performansı yansıtıyor.

Bugün piyasaların yönünü etkileyebilecek önemli olaylar arasında RBA başkan yardımcısı Sarah Hunter’ın konuşması, Avustralya’nın Nisan ayı konut inşaatı onayları verileri ve Tayvan’ın ilk çeyrek için revize edilmiş GSYİH tahmini yer alıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.