Dolar 32,6344
Euro 35,3260
Altın 2.478,20
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Hong Konglu demokratlar önemli dava kararını bekliyor

Hong Konglu demokratlar önemli dava kararını bekliyor

Hong Konglu demokratlar önemli dava kararını bekliyor
30 Mayıs 2024 04:22
51

Yıkıcılık suçlamasıyla karşı karşıya olan 16 demokrat için kararın beklendiği bugün Hong Kong Yüksek Mahkemesi çevresinde güvenlik önlemleri arttırıldı. Suçlamalar, Çin tarafından dayatılan bir ulusal güvenlik yasası kapsamında “yıkıcı faaliyetlerde bulunmak üzere komplo kurmak” suçlamasıyla üç yıl önce 47 demokratın kapsamlı bir şekilde tutuklanmasından kaynaklanıyor.

Sanıklar mahkemeye polisin yoğun olduğu bir ortamda gelirken, bazı destekçiler duruşmaya tanıklık etmek için gece yarısından beri bekledi. Chiu adında 35 yaşındaki bir destekçi, duruşmanın önemini dile getirerek, demokratların Hong Kong’da değişimden yana olduğunu belirtti.

Kentin demokratik muhalefetine karşı açılan en büyük dava olan bu duruşma uluslararası ilgi gördü. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Avrupa’dan diplomatik temsilciler mahkeme oturumları sırasında hazır bulundu.

Bugüne kadar 47 demokrattan 31’i suçunu kabul ederken, 16’sı masum olduğunu iddia etti ve dördü de savcılığa tanıklık etti. Suçlamalar, savcılığın hükümeti etkisiz hale getirmek için “kötü niyetli bir komplo” olarak nitelendirdiği Temmuz 2020’deki resmi olmayan bir ön seçim oylamasıyla ilgili. Demokratlar ise bunun parlamento seçimleri için güçlü adaylar seçmeye yönelik meşru bir strateji olduğunu savunuyor.

Yargının internet sitesine göre, Yüksek Mahkeme Yargıçları Alex Lee, Andrew Chan ve Johnny Chan bugün ve yarın yapılması planlanan duruşmalarda kararlarını açıklayacaklar.

Sanıkların çoğu 28 Şubat 2021’den bu yana tutuklu bulunuyor ve uzun süren kefalet duruşmalarına katlandılar. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler davayı eleştirerek siyasi amaçlı olduğunu söylüyor ve sanıkların serbest bırakılmasını talep ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.