Dolar 32,6755
Euro 35,3906
Altın 2.507,32
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali, elektrik üretimine başlıyor

Türkiye, yenilenebilir enerjide yeni bir araç daha yürürlüğe geçiriyor. Bu sistemde güneş enerjisi panelleri sayesinde elektrik enerjisi sağlanacak, ancak paneller bu kez durgun su yüzeylerine yerleştirilecek.

Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali, elektrik üretimine başlıyor
28 Mayıs 2024 16:22
29
AA

Elazığ’da Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü’nce Keban Baraj Gölü’ne kurulan Kuzova Yüzer Güneş Enerjisi Santrali (GES), gelecek ay elektrik üretimine başlayacak.

Bu yatırıma, yenilenebilir güneş enerjisinden faydalanmak ve çiftçilerin arazilerini sulamak için kullandığı elektrikte maliyeti azaltmak amacıyla bir yenisi daha eklendi.

Elazığ’daki Keban Baraj Gölü’nde 6 dönüm alanda kurulan 1 megavatlık yüzer güneş enerjisi santralinden yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat enerji elde edilmesi hedefleniyor.

Keban Baraj Gölü kıyısında GES kuruldu

Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan 7 köyde 47 bin 830 dekarlık araziyi sulamada kullanılan Kuzova Pompaj Sulama Tesisi’nin yanına 2 megavat kapasiteli GES kuruldu.

DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Fatmalı köyü Beşevler mezrası mevkiindeki Keban Baraj Gölü üzerine kurulan yüzer GES’in çiftçilere ve ekonomiye katkısı amaçlanıyor.

Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali

Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santralinde yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat enerji elde edilmesi hedefleniyor.

Yüzer GES’in 15 dönüme kurulan ve faaliyete geçen 2 megavat kapasiteli karasal GES ile bölgedeki 47 bin 830 dekar arazinin sulanması için kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılaması hedefleniyor.

“Tarımsal üretim yapan çiftçinin elektrik giderine katkı sunacak”

DSİ 9. Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, Keban Baraj Gölü çevresinde tarımsal üretim yapan çiftçinin elektrik giderine katkı sunmak için bu çalışmanın hayata geçirildiğini kaydetti.

“Yüzer GES’te 1.840 panel döşendi”

Yüzer GES sayesinde boş ve taşlık arazilerin de tarıma kazandırılabileceğini ifade eden Şamcı, yüzer GES’te 1.840 panel döşendiğini kaydetti.

“Başarıya ulaşan ilk proje”

Şamcı, Türkiye’de daha önce yüzer GES sistemi konusunda çalışmaların olduğunu ancak başarıya ulaşmadığını ifade ederek, “Başarıya ulaşan ilk projemiz Kuzova yüzer GES. Yüzer GES’i özellikle Keban gibi güzel bir alanda yapmamızın amacı Keban’ın bundan sonraki gelişimini artırmak.” diye konuştu.

“Yıllık geliri yaklaşık 17 milyon lira”

Sebahattin Şamcı,Kuzova GES’te şu anda 3 megavatlık bir enerji tesisi inşa edildiğini dile getirerek, bunun yıllık gelirinin yaklaşık 17 milyon lira olacağını belirtti.

“Amacımız çiftçiyi desteklemek”

Kuzova GES’te 2024 yılı için öngördükleri enerji giderinin yaklaşık 33 milyon lira olduğunu, planladıkları 6 megavatlık GES’in 2 megavatını karasal GES, 1 megavatını yüzer GES olarak kurduklarını, kalan 3 megavatı da yüzer GES yapacaklarını anlatan Şamcı, şu ifadeleri kullandı:

Amacımız çiftçiyi destekleyerek, çiftçinin enerji maliyetini azaltmak. Bu yıl sulama sezonuna girdiğimizde, pompaları çalıştırdığımızda enerjimizi yüzer GES ve karasal GES ile sağlayarak çiftçimizi desteklemiş olacağız.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.