Dolar 32,6146
Euro 35,3119
Altın 2.474,86
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Manisalı çiftçiler dolu yağışı sebebiyle zarar gördü

Dolu yağışı sebebiyle ürünleri zarar gören Manisalı çiftçiler, doğal afetlerle baş etmek zorunda bırakıldıklarını ve borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini belirtti. Tarım sigortası yaptıramayan çiftçiler ise doğal afet durumunda ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Çiftçiler, borçlarını ödemek için mallarını satmak zorunda kaldıklarını ve çocuklarına borç bırakacaklarını dile getirdi.

Manisalı çiftçiler dolu yağışı sebebiyle zarar gördü
28 Mayıs 2024 15:57
32

ANKARA- Dolu yağışı sebebiyle ürünleri zarar gören Manisalı çiftçiler “Seneye seneye diye diye 60 yaşına geldik, bu borçtan kurtulamadık. Bu gidişle öbür tarafa borçlu gideceğiz; çocuklar yandı. Çocuklara borç bırakacağız giderken” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, dolu yağışı sebebiyle meyve ve sebze bahçeleri zarar gören Manisalı çiftçilerin zararını yerinde incelemek üzere Salihli ilçesinin Taytan, Durasıllı ve Kabazlı Mahalleleri’ni ziyaret etti. Çiftçilerin bir yandan doğal afetlerle bir yandan da artan üretim maliyetleriyle baş etmek zorunda bırakıldığına dikkati çeken Bakırlıoğlu, çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini dile getirdi.

Sigorta yaptırmış olan çiftçilerin ekspertiz hizmetinden memnun olmadıkları yönünde şikayet aldığını söyleyen Bakırlıoğlu, bazı çiftçilerin çok yüksek bedeller tuttuğu için tarım sigortası yaptıramadığını anlattı:

“Bir bağda dekarı 10 bin TL tutarken, bazı yerlerde 12-13 bin TL sigorta masrafı oluyor. Bazı çiftçilerimiz ise işlediği bağ-bahçe hazine arazisi durumunda olması ya da mirastan henüz kendisine intikal etmemiş olması nedeniyle sigorta yaptıramaz durumda. Tarım sigortası yaptıramayan çiftçilerimiz doğal afet durumunda ciddi sorunlar yaşıyor.”

“Çocuklara borç bırakacağız”

Emekli olduğu halde bağların içinde mücadele ettiğini söyleyen çifçi şöyle konuştu:

“Ben emekli adamım, benim gezmem lazım ama hiçbir yere gitmedim. Hayatım bu, gecem de gündüzüm de bu bağ. Yirmi dönüm yerim var, yirmisi de böyle hasarlı. 700 kilo olacak üzüm 200 kiloya düştü. Bu yirmi dönüm yerin gübresi, sulaması ve kullandığım ürünlerle bana 200 bin lira masrafı var. Borçlarımızı ödemek için mecburen mallarımızı satmaya başlayacağız, en son sıra tarlaya gelecek. Seneye seneye diye diye 60 yaşına geldik, bu borçtan kurtulamadık. Bu gidişle öbür tarafa borçlu gideceğiz, çocuklar yandı. Çocuklara borç bırakacağız giderken.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.