Dolar 32,6431
Euro 35,3323
Altın 2.474,08
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Japonya’da fabrika üretimlerinde son bir yılda ilk kez iyileşme görüldü

Japonya’da fabrika üretimlerinde son bir yılda ilk kez iyileşme görüldü

Japonya’da fabrika üretimlerinde son bir yılda ilk kez iyileşme görüldü
27 Mayıs 2024 12:50
24

Japonya hükümeti yakın zamanda yaptığı bir değerlendirmede fabrika üretiminde olumlu işaretler gözlemleyerek bu sektöre ilişkin değerlendirmesini bir yıl içinde ilk kez yükseltti. Aylık ekonomik raporda, üretimdeki gerilemenin tersine dönebileceğine işaret eden toparlanma belirtileri kaydedildi.

Kabine bakanları, iktidar koalisyonu milletvekilleri ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda tarafından tartışılan raporda ayrıca ithalat ve bayındırlık işlerinde iyileşmeler görülürken, genel ekonomik değerlendirme üst üste üçüncü ay aynı kaldı.

Özel tüketim ve sermaye harcamalarına ilişkin değerlendirmelerde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Hükümetin aylık ekonomik raporuna göre, “Japon ekonomisi son zamanlarda duraklıyor gibi görünse de ılımlı bir hızla toparlanıyor.”

Raporda ayrıca, imalat faaliyetlerindeki düşüşe rağmen “Sanayi üretiminin son zamanlarda toparlanma hareketleri gösterdiği” vurgulandı.

Bu düşüş, üretim ve sevkiyatın durmasına yol açan bir skandalla karşı karşıya kalan Toyota’nın kompakt otomobil birimi Daihatsu’daki sorunlar da dahil olmak üzere bazı otomotiv üreticilerinin üretim ve sevkiyatı askıya almasına bağlandı.

Raporda ayrıca Noto yarımadasında meydana gelen depremlerin otomobil ve elektronik cihaz üretimini önemli ölçüde sekteye uğratarak üretim ve sevkiyatları etkilediği belirtildi. Ancak sanayi üretimine ilişkin güncellenmiş değerlendirme bu aksaklıkların azalıyor olabileceğini gösteriyor.

Bu ayın başlarında, Kabine Ofisi GSYİH verileri, tüketimdeki düşüş nedeniyle Japon ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda %2 küçüldüğünü ortaya koydu. Analistler bu çeyrekte ılımlı bir toparlanma bekliyor.

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz ay önemli bir politika değişikliğine giderek negatif faiz ve getiri kontrolü politikasına son verdi ve 2007’den bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirdi. Bu hamle, daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulabileceği tartışmalarının ortasında geldi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.